Dreptul separatiei puterilor, prima lectie: Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Serban Nicolae, a dat-o afara din sala de sedinta pe procuroarea Irina Kuglay. Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar: “Nu poate fi calificat acest gest”

Cred ca ceea ce s-a intamplat, azi, cand o procuroare, care urma sa supervizeze dezbaterea OUG 13 in Comisia juridica a Senatului, a fost data afara din sala de sedinta, este de bun augur pentru separatia puterilor in stat. Amestecul Parchetelor in activitatile Parlamentului si Guvernului este inacceptabil.

Mai mult, avand in vedere proportia ingrijoratoare de necunoastere sau de nerespectare de catre procurori a principiului lui Montesquieu privind “separatia puterilor”, care reprezinta un model de guvernare pentru toate statele democratice din zilele noastre, ar trebui ca acesta sa fie transformat intr-o ramura de drept.

Ca disciplina de invatamant, Dreptul separatiei puterilor ar trebui studiat si promovat de catre toti procurorii sistemului Iohannis, fara repetenti si corigenti, pentru a face imposibile numiri pe criterii politice ale procurorilor in cadrul parchetelor. Prima lectie privind “Separatia puterilor” tocmai ce a fost predata, la care au picat examenul si procurorul general, si procuroarea supraveghetoare.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Serban Nicolae, i-a cerut luni seara reprezentantei Parchetului General, procurorul Irina Kuglay, sa paraseasca sala de sedinta, in care se dezbatea OUG 13, pe motiv ca este „nepoliticos fata de o comisie senatoriala” sa se autoinvite, iar senatorii juristi nu au nevoie de „supraveghere”.

La replica procuroarei Kuglay ca participarea Parchetului General s-ar inscrie in “traditionala colaborare” cu Legislativul, Serban Nicolae a spus ca „Pe logica asta ar insemna ca si noi, din dorinta de a sprijini Parchetul, am putea sa anuntam dorinta noastra de a participa la anchetele penale, mai ales la cele bazate pe protocoale secrete si echipe mixte.”

Procurorul general, Augustin Lazar, a reactionat in aceeasi maniera supraveghetorista, de amestec in treburile Legislativului sub masca “interesului” Parchetului General, ca si cand n-ar fi auzit de separatia puterilor.

„Doamna procuror Irina Kuglay s-a prezentat la comisie dupa ce in cursul zilei am transmis ambelor Camere adrese privind interesul Ministerului Public de a fi reprezentat la dezbateri. Nu poate fi calificat acest gest in statul de drept!”, a comentat Lazar, vadit surprins de aceasta prima neacceptare a incalcarii separatiei puterilor.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: