Renegocierea UE: Vom deveni mexicani?

Exasperat de amenintarile SUA cu razboiul vamal si cu construirea zidului la granita americano-mexicana, Mexicul a cedat. Ministrul mexican al economiei a anuntat ca tara sa este pregatita sa renegocieze NAFTA cu incepere din iunie. Este previzibil ca cele doua parti se vor aseza la masa negocierilor de pe pozitii inegale, ceea ce va deschide calea unor avantaje unilaterale. De altfel, de la venirea la Casa Alba, Donald Trump nu s-a sfiit sa declare ca renegocierea in favoarea SUA a unor tratate si acorduri internationale va fi una din prioritatile mandatului sau.

Un mod echitabil de desfasurare ar fi fost ca negocierile americano-mexicane privind NAFTA sa nu fie grevate de nicio presiune din partea niciuneia din parti. Insa Trump a repetat invariabil că va construi zidul la granita cu Mexicul și că Mexicul va suporta costurile sale financiare. Trebuie sa recunoastem, respectul fata de mexicani nu da pe dinafara obiectivului politic al zidului, care atarna ca o sabie a lui Damocles deasupra mexicanilor. Rolul acestui act de politica externa americana fata de vecinul din sud este eminamente de intimidare, de influentare a negocierilor bilaterale privind un viitor NAFTA.

Insa cea mai mare provocare, contradictie sau chiar absurditate pe care o ridica proiectatul zid american la granita cu mexicanii este ca acesta este ilegal din punct de vedere al actualului NAFTA sau, oricum, ridica grave intrebari de functionare a acestuia, in conditiile in care un zid este un obstacol fizic, absolut in calea unui Acord de Comert Liber, cum se intituleaza acordul in acest domeniu dintre americani, canadieni si mexicani. S-ar putea ca unii sa spuna ca Mexicul nu are de ales. Dar acesta este un punct de vedere eronat, Mexicul are o arma strategica invincibila in astfel de situatii, Mexitul, iesirea din NAFTA, o replicare a Brexitului pe continentul american. Pentru multi este surprinzator ca Mexicul nici macar nu a evocat Mexitul, pentru descurajarea sau contracararea presiunilor americane privind renegocierea NAFTA. Daca renegocierea NAFTA nu va fi libera de amenintarea construirii zidului, probabil ca dictionarul diplomatiei economice se va imbogati cu un nou cuvant, „mexicanizarea”. Subiectul are o mare importanta si pentru Romania, care va fi chemata la masa renegocierii UE. Vom deveni, oare, mexicani?

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: