Depasirea unei viziuni unilaterale: Nu numai Marea Britanie contribuie la securitatea europeana, exista si o contributie inversa

Marea Britanie supraliciteaza si unilateralizeaza contributia sa la securitatea europeana, scontand probabil pe un calcul avantajos prin impunerea acestei variabile pe agenda negocierile pentru un acord post-Brexit.

In scrisoarea de anuntare a declansarii Brexitului, trimisa UE, premierul britanic, Theresa May, a amenintat cu “diminuarea” contributiei la securitatea europeana daca ţara sa va parasi blocul comunitar fără un nou acord privind comerţul şi alte domenii.

Cifrele arata insa ca Marea Britanie are în prezent o contribuţie „limitată” la misiunile de securitate ale Uniunii Europene, de doar „5% la operaţiunile militare şi 3% la cele civile”, astfel că efectele vor fi „minime” după Brexit, potrivit Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Federica Mogherini.

Intr-o reactie diplomatica la afirmatia premierului May, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a corectat-o pe sefa Executivului de la Londra, sustinand ca angajamentul militar al Marii Britanii la securitatea europeana este “neconditionat”.

Viziunea unilaterala si tendentioasa – probabil pentru obtinerea de avantaje unilaterale – a Marii Britanii, prin amplificarea neponderata a contributiei sale la securitatea europeana, care de fapt nu este o relatie intre doua parti, cum uneori nepermis se simplifica esentialul, ci este o relatie intre o parte si alte 27 de parti, deci multilaterala, de aparare colectiva, este unul din punctele slabe, excesiv de subiective ale politicii externe a guvernului conservator Theresa May. Un continent isi va apara intotdeauna insulele, dar niciodata o insula nu va insemna sau face mai mult decat un continent. Este timpul, cred, sa se inteleaga ca securitatea continentala si insulara europeana este inseparabila.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: