Atacul ilegal al SUA de decapitare a statalitatii siriene a reactivat dreptul sacru de autoaparare al Siriei si obligatia statutara a ONU de a-si sustine un membru suveran: Misiunile militarilor americani pe teritoriul sirian, mai discutabile si mai complicate ca niciodata

Analize internationale privind consecintele atacului unilateral, impredictibil si pretextiv al SUA asupra unei baze aeriene a armatei nationale siriene, sub pretextul ca de acolo ar fi pornit avioanele care ar fi bombardat chimic populatia civila din Khan Shaykhun, avanseaza ideea, de asteptat de altfel, potrivit careia agresiunea americana a reactivat dreptul legitim al Siriei la autoaparare, recunoscut si garantat de legislatia internationala.

Totodata, expertii constata ca in urma loviturilor aeriene ale SUA asupra Siriei, care reprezinta un afront si o provocare si pentru ONU, pentru ca a fost atacat unul din membrii sai statali si suverani, la adresa prezentei si actiunilor militarilor americani pe teritoriul sirian au aparut adversari neprevazuti de administratia trumpista – neincrederea si dezaprobarea cvasigenerale, care sunt cei mai redutabili dusmani ai armatelor si razboaielor de ocupatie dintotdeauna.

Dupa nesabuita si iresponsabila decizie politico-militara de atacare a unui stat suveran al Natiunilor Unite, dispusa de afaceristul imobiliar Donald Trump, ajuns sau pus pe scaunul de la Casa Alba fara a avea niciun fel de experienta internationala, toata lumea este de acord ca a accepta un nou razboi pretextual este un lucru extrem de periculos, care trebuie respins cu toata fermitatea, care a lipsit fata de ocuparea pretextiva a Irakului, in 2003, o grava greseala politica in urma careia, prin prabusirea puternicului stalp statal irakian al regiunii, terorismul s-a instalat nestanjenit in Orientul Mijlociu.

Pentru ce sunt cei 900 de consilieri militari, forte speciale si puscasi marini ai Pentagonului pe teritoriul Siriei? Raspunsul cel mai frecvent, dupa bombardarea bazei aeriene siriene Shayrat, prin care militarii americani au facut efectiv servicii terorismului, este pentru ca SUA sa ajute Statul Islamic. Din septembrie 2014, de cand avioanele americane survoleaza cerul în nord-estul Siriei, cu obiectivul declarat al sprijinirii luptei antiteroriste, bombele parca au fost aruncate in nisip. Ca in povestile cu reintruparile miraculoase, unde americanii loveau ziua Statul Islamic, noaptea crestea la loc.

Dupa atacul american care a reactivat dreptul Siriei la legitima aparare, inalti responsabili americani cred ca, pentru moment, forțele americane nu au de ce să se teamă de armata nationala siriana, ignorand rolul unei armate nationale, sau de cea a puternicului aliat rus al guvernului legitim de la Damasc. Insa schimbarea de atitudine s-a produs deja, prin reluarea bombardamentelor siriene asupra cuiburilor rebele din orasul unde a avut loc presupusul atac chimic, iar Rusia a anuntat suspendarea acordului pentru evitarea incidentelor aeriene ruso-americane.

Apoi, ONU si dreptul international sunt suporturi puternice, care sanctioneaza unilateralismul, imprevizibilitatea si ilegalitatea recursului la forta militara pentru o problema cum este cea siriana la care solutia este strict interna si politica. A crede ca mecanismul de coordonare aeriana ruso-americana in spatiul aerian sirian va fi refacut de vizita lui Tillerstone la Moscova, dupa ce in mod unilateral si imprevizibil SUA au dat cu el de pamant, deteriorandu-l iremediabil, este, daca nu un tupeu nemasurat, cel putin o speranta desarta.

Actul de agresiune militara ordonat de Trump asupra Siriei, pe teritoriul careia se afla forte ale Rusiei, aliata acesteia, a fost din pacate si sub asteptari unul de razboi rece, care, culmea sfidarii sau a calculului politic si geopolitic, l-a facut “ostatic” si pe presedintele Chinei, Xi Jinping, aflat in vizita in SUA, ca un gest de buna credinta si pentru bune relatii, un fapt admirabil din partea presedintelui chinez. Ce a facut Trump nu se face, Marea China este totusi Marea China, nu-ti chemi ditamai partenerul ca oaspete, in tara ta si acasa la tine, ca sa-i spui, printre negocieri cu “progrese spectaculoase” si toasturi euforice: “Stii, in aceasta dimineata tocmai am atacat Siria”. Si Trump si Tillerstone, ca un act de intelepciune politica, vor trebui sa ingroape securea razboiului, scoasa de tribalistul Obama, la sfarsitul mandatului. Acest lucru se va reflecta cel mai bine, fara dubii, in ierarhizarea reala a riscurilor la adresa securitatii mondiale, in recunoasterea ca revenirea la razboiul rece este riscul primar, de grad zero, celelalte fiind riscuri derivate. Din razboiul rece se naste si se hraneste terorismul, cat si multe alte riscuri, inclusiv cel de razboi atomic.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/04/08/afp-misiunea-militarilor-americani-care-lupta-in-siria-mai-complicata-dupa-atacul-impotriva-regimului-13-44-55

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: