Fără pete albe: Revizuirea Constituției

Senatul si-a modificat/completat astazi Regulamentul propriu, care stabilește, între altele, și procedura de adoptare a inițiativelor de revizuire a Constituției. Nu am observatii de fond privind lantul procedural pe care trebuie sa il urmeze o initiativa de revizuire a Constitutiei. Cred ca a fost judicios stabilit. As intari doar o idée, mai ales ca va urma, cat de curand posibil, cred, revizuirea, care, pe motive intemeiate, a tot fost amanata.

Pe procedura nu trebuie sa existe pete albe sau verigi lipsa pe lantul procedural, nimic nu trebuie omis sau lasat la voia interpretarilor, subiectivarilor, tocmelilor sau presiunilor, mai ales ale celor post-factum, dupa referendumul de revizuire constitutionala, cum se intampla acum la turci. Ceea ce le fac occidentalii turcilor pe tema referendumului de duminica, care a hotarat trecerea Turciei la sistemul politic prezidential, este incorect si inacceptabil.

Nu este treaba Bruxellesului, a Uniunii Europene, dupa ce Constitutie a hotarat poporul turc ca vrea sa se conduca. Cu atat mai mult cu cat SUA au un sistem politic prezidential, cu un presedinte executiv, care este si seful guvernului, si care conduce prin ordine executive. In al doilea rand, cu atat mai mult cu cat capul noului sistem politic turc, presedintele Turciei, este ales prin vot direct, de catre popor, nu de catre un grup restrans, cum este colegiul electoral.

In al treilea rand, cu atat mai mult cu cat la varful verticalei puterii este reinstalat poporul turc, care hotareste atat in privinta presedintelui, cat si a parlamentului, electoratului dandu-i-se in mana si o a doua parghie decizionala, in afara celei a alegerilor la termen, respectiv si parghia de a decide in alegerile anticipate asupra conflictelor dintre puterile legislativa si executiva, prin care nu numai parlamentarii isi pot pierde mandatele, in cazul dizolvarii parlamentului, dar acelasi lucru i se poate intampla si presedintelui.

Spulberarea mitului ca un presedinte isi poate duce mort copt mandatul la capat mi se pare mai larg inspiratorie. Presedintele turc va putea dizolva oricand parlamentul, urmand alegeri anticipate, dar acestea vor putea fi convocate si de parlament. In ambele cazuri, alegerile anticipate vor fi concomitente si pentru parlament si pentru presedinte, deci cu acest prilej si presedintele si parlamentul isi pun simultan mandatele in joc, chemand poporul turc sa decida. Inca o data, interesant, ca act reabilitatoriu pentru democratie, prin care vointa poporului este detentaculata de orice presiuni sau influente ale oricaror grupuri de interese (ONG-uri) occidentale.

Desi presedintele american Donald Trump l-a felicitat pe presedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru castigarea referendumului, este vizibil ca UE si SUA si-au impartit rolurile de “Mare Poarta”, lasandu-i-se acest rol Bruxellesului in raporturile cu Turcia, din motivele cunoscute, de viitoare posibila aderare economica europeana a Ankarei si de actual statut al acesteia de aliat militar. UE si SUA nu sunt interesate ca vreo alta tara sa devina puternica, care le-ar ingradi sau anula posibilitatea de a obtine avantaje unilaterale sau inechitabile prin malversarea constitutiilor si legilor tertilor, o modalitate foarte abila de a le impune si a le mentine de facto acestora o stare de vasalitate. Precedentul constitutional japonez postbelic a devenit – nejustificat, abuziv – o practica occidentala curenta.

Altfel spus, manipularea conceptuala juridica este cea care subordoneaza sau infrange interesul national, lucru pe care, si aici am vrut sa ajung, constitutionalistul Antonie Iorgovan, coordonatorul primei Constitutii democratice de dupa 1989, pentru care ar merita cate o statuie la Parlament si la Universitatea de Drept, l-a inteles exact si s-a opus din rasputeri, pana a fost inlaturat, oricaror brese ale unor interese straine in Constitutia Romaniei. De aceea repet, fara pete albe in procedura de adoptare a revizuirii Constituției.

https://www.agerpres.ro/politica/2017/04/18/procedura-de-adoptare-a-revizuirii-constitutiei-stabilita-in-regulamentul-senatului-18-51-08

https://www.agerpres.ro/externe/2017/04/15/reforma-constitutionala-a-turciei-va-concentra-puterea-in-mainile-presedintelui-erdogan-15-52-13

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: