Reformele Chinei: O armata de talie mondiala

Epoca neagra a unipolarismului, a unicei superputeri si a unicei natiuni indispensabile, a samavolniciei razboaielor preventive care au provocat destabilizarea lumilor araba si nord-africana, prin atacarea si prabusirea puternicelor state pilon stabilizatoare ale acestor regiuni, urmate de haos, terorism si exod in masa, un adevarat holocaust sau soah pentru aceste popoare, a aratat cat de periculoasa este inexistenta mai multor centre mondiale de putere viguroase si comparabile, cat de nociva, nefasta este politica de slabire sau impiedicare a multipolarismului, care ar fi putut avea si trebuie sa aiba un rol de contrabalansare si echilibru.

Lectiile politico-militare dramatice ale istoriei recente indeamna la respingerea hotarata a asumarii de catre un singur stat a rolului de jandarm mondial, care pe de o parte este abuziv prin excesul de putere asupra celor slabi, iar pe de alta parte este neputincios prin imposibilitatea unilateralismului de a cuprinde si a solutiona toate problemele lumii globale. In acelasi timp, necesitatea vitala a restabilizarii regiunilor si a lumii reclama in mod obiectiv, ca o legitate a vietii internationale, reconstruirea si intarirea statelor-nucleu traditionale si incurajarea aparitiei si dezvoltarii unor noi centre de putere, regionale si globale, ca ancore puternice ale stabilitatii si securitatii mondiale.

In acest mediu de nevoi si aspiratii de securitate regionala si mondiala multipolara, anuntarea de catre presedintele Chinei, Xi Jinping, a unei restructurari si modernizari a Armatei Populare de Eliberare reprezinta un inceput de bun augur al multipolarismului, ca succesor stabil, durabil si acceptat al unipolarismului instabil, expirat si dezavuat. Restructurarea militara demarata de presedintele Xi, care este si comandantul suprem al Armatei Chinei, tinteste crearea unei structuri noi, compacte de 84 de unitati militare, modernizarea, flexibilizarea si adaptarea fortelor pentru operatiuni comune, cu accent pe noi capabilități, inclusiv pentru război electronic, cibernetic și informațional. Acest pas strategic chinezesc spre viitor are „o semnificație profundă în vederea construirii unei armate de talie mondială”, a declarat marți seara președintele chinez. Bun Venit, China, in Noua Lume Multipolara! Era securitatii multipolare a inceput: stabilitate prin multipolaritate.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/04/19/presedintele-chinez-anunta-o-restructurare-a-armatei-populare-de-eliberare-10-11-44

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: