Alegerile prezidentiale din Franta: Votul trebuie sa fie rational, pentru Franta si Europa

Imagini pentru imagini sondaj cu candidatii Franta

Sursa foto: http://stirileprotv.ro/stiri/international/alegeri-prezidentiale-in-franta-sondajele-arata-diferente-mici-intre-primii-4-candidati-la-primul-tur-electoral-de-duminica.html

Dupa acuzatiile ca Rusia ar fi influentat soft alegerile prezidentiale din SUA, nimeni nu s-ar fi asteptat ca o noua tentativa de influentare, dura de aceasta data, din partea Statului Islamic, sa se inregistreze asupra alegerilor prezidentiale din Franta, cu numai doua zile la mijloc inainte de deschiderea urnelor de vot.

Unii analisti vorbesc, chiar si lideri mondiali s-au pronuntat in acelasi sens, ca atacul terorist de joi seara de la Paris, soldat cu un politist mort si alti doi raniti, va avea un efect important asupra alegerilor prezidentiale de duminica din Franta. Cred ca este o crasa exagerare, cine ii cunoaste cu adevarat pe francezi stiu ca acestia nu se lasa prada emotiilor.

Dimpotriva, cand se incearca sa fie influentati prin emotii, cetatenii francezi ai zilelor noastre devin de o luciditate exemplara. In memoria lor colectiva se afla prea multe evenimente de coliziune provocate emotional, prin care s-a incercat sa li se deturneze istoria, pentru a nu fi invatat ceva din lectiile acesteia. Corect spus si in cazul de fata este ca atacul terorist islamist a fost o incercare de a li se determina un vot emotional.

Prin urmare, votul francezilor de duminica ar trebui sa fie rational, pentru Franta si Europa. Sunt convins ca asa va fi. In conditiile nevoilor sporite de securitate pentru Franta si Europa, cat si de reajustare economico-financiara, deasemenea in cele doua planuri corelate, francez si european, decorelarea lor  fiind o greseala inadmisibila, o alegere rationala ar inseamna in primul rand un vot non-ideologic, centrat pe profilul de personalitate, incluzand obligatoriu calitati de lider si de experienta politica executiva.

Iesirea votului din dihotomia stanga-dreapta, respingerea votului negativ si transformarea votului intr-un vot de personalitate, acordat unei personalitati, cu experienta executiva in politica externa si in administratia guvernamentala, care este determinanta, va fi singurul vot in masura sa aduca in pozitia de presedinte al Frantei acea persoana, dintre candidatii aflati in competitie, capabila sau, oricum, cu cele mai mare sanse de succes, sa satisfaca simultan acele conditii corelative de unitate si potentare a Frantei si Europei. Ceea ce Franta va face impreuna cu Europa, ca securitate si prosperitate, va fi cu mult mai mult decat orice ar face Franta de una singura. Iesirea Frantei din UE si retragerea ei in interiorul frontierelor nationale ar fi contraproductive. Franta trebuie sa-si multiplice punctele de contact cu Europa, nu sa si le reduca. Daca-mi veti spune ca ar trebui sa fac un prognostic, dand un nume, ei bine, nu o voi face, las ca acest joc sa-l exerseze fiecare, va voi spune doar ca este un european, cu cea mai buna prioritizare a agendei prezidentiale, cu o luciditate si o hotarare neobisnuite. Nu va luati dupa campaniile de denigrare, ultimul lucru pe care vi l-as recomanda.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: