Nu sunt fumator si nu indemn pe nimeni la acest viciu, care le arde sanatatea si banii celor care sunt slabi psihologic si nu au controlul asupra propriei vointe si propriului corp, iar negustorilor de iarba si publicitarilor lor le umfla conturile din banca si aroganta de sine, umflandu-se in pene de cat de destepti sunt ei sa se imbogateasca pe prostia altora.
In treacat spus, l-am auzit toti, majoritatea cu indignare, pe fostul presedinte afroamerican Barack Obama cand se lauda ca a fumat iarba, iar mai recent l-am auzit cu stupoare pe premierul neozeelandez Bill English cand a declarat ca tara sa trebuie să se bazeze pe muncitori imigranți deoarece mulți localnici nu pot trece testul anti-drog la angajare.
Am recurs insa la aceasta frumoasa melodie, ca text si melodicitate, „Aprinde o tigara”, interpretata de celebrul Cristian Vasile, in Bucurestiul interbelic, pentru a ilustra o idee politica de stringenta actualitate si, mai ales, de mare viitor, lansata duminica de Calin Popescu-Tariceanu, presedintele ALDE – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților, inlocuind cuvantul „tigara” cu cel de „visare”: Aprinde o visare!
Este datoria liderilor nostri politici de a ne aprinde noua, romanilor, ca popor, visele, imaginatia, ideile de mai bine, de prosperitate si securitate, de progres prin noi insine, cu cetatenii Romaniei si cu resursele Romaniei, de a privi inainte, cu capul sus, sa ne scoata de sub influenta ideologiilor straine care ne-au fost inculcate ca un drog, ca am fi insignifianti, slabi, piperniciti, o natiune incapabila de lucruri marete, de o gandire proprie, de un plan romanesc de ridicare si crestere, ca acestea trebuie sa ne vina mereu dinafara, de la altii, daca s-ar putea chiar sa-i punem stapani si noi sa le fim slugi.
In rezolutia ALDE, intitulata sugestiv „Ca să fim prin noi înșine, trebuie, în primul rând, să fim noi înșine”, prezentata de Tariceanu, s-a aprins o idée mareata: depasirea “complexului de natiune mica”. „Trebuie să depășim complexul de națiune mică. Dar asta înseamnă să refuzăm, cu demnitate, orice tutelă și să ieșim din obsesia monitorizărilor neîntrerupte, care bântuie prin toată istoria noastră. Nu trebuie să așteptăm să hotărască alții înaintea noastră, pentru ca noi să facem ca ei. Nu trebuie să privim peste umăr, ca și cum am cere voie de la cineva, atunci când ne manifestăm opțiunile. Trebuie să dăm diplomației românești determinare și personalitate. Trebuie să dezavuăm pe toți cei care ne denigrează țara, sperând să obțină pe la curți străine aliați pentru răsturnarea ordinii legitime, alți aliați decât cei firești într-o democrație și anume alegătorii români. Nu trebuie să acceptăm atitudini superioare și — sub aparența unei duioșii părintești, deci cu atât mai jignitoare — atenționări din partea reprezentanților diplomatici acreditați la București. Nu trebuie să așteptăm de la nimeni certificate de bună purtare”, se arată în rezolutie.