O manevra de contactless, pentru a fi si corporatist cat mai aproape de Rusia: Washingtonul a prelungit suspendarea sancțiunilor împotriva Belarus

In conditiile autoritarismului excesiv al regimului liderului belarus Aleksandr Lukasenko, supranumit “ultimul dictator al Europei”, care nu se poate compara cu democratia echilibrata a sistemului politic rus, ar putea parea surprinzatoare pozitionarea mai relaxata a Washingtonului fata de Minsk. Statele Unite au anuntat, vineri, prelungirea cu încă șase luni a suspendarii sancțiunilor împotriva Belarus, o politică începută de fostul președinte american Barack Obama. Prelungirea suspendarii sanctiunilor va fi până la 30 octombrie.

O explicatie a acestei aparente relaxari ar putea veni din preocuparea diplomatiei americane de a nu face nota discordant-disproportionata cu Bruxellesul, care a pus capăt sancțiunilor împotriva Belarus în 2016, după cinci ani. Casa Alba se multumeste sa le suspende, nu sa le anuleze. Dar si mai probabila ar fi strategia noului guvern republican american, al presedintelui Donald Trump, de a mentine si corporatist, prin ochii si urechile agentilor economici ai SUA, supravegherea si influenta de contact asupra Rusiei.

Relaxarea poate fi interpretata ca aparenta deoarece recentele tulburari din Belarus, cu demonstratii impotriva unei preconizate taxe pe nemunca, percepute persoanelor care nu muncesc timp indelungat, si arestarea a peste 240 de protestatari, in spatele carora s-ar fi aflat o “coloana a cincea” finantata si sprijinita de o putere straina, pentru destabilizarea politica a tarii, potrivit acuzatiilor presedintelui Lukasenko, avertizeaza asupra unor posibile interferente occidentale, instigatoare si lezatoare, care de altfel se fac simtite si in tari partenere si aliate din Est. Firme din Belarus pot face în continuare afaceri cu partenerii americani. Trezoreria SUA, care a anuntat decizia, a precizat că aceasta a fost luată „după consultări și coordonare” cu Departamentul de Stat. Suspendarea sancțiunilor este condiționată de reformele politice interne.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/04/28/washingtonul-prelungeste-suspendarea-sanctiunilor-impotriva-belarus-23-39-35

Reclame

19 Responses to O manevra de contactless, pentru a fi si corporatist cat mai aproape de Rusia: Washingtonul a prelungit suspendarea sancțiunilor împotriva Belarus

 1. Ghita Bizonu' spune:

  Fragmentzel

  e o cestie cu imensitatea …
  Nu stiu daca ai avut experienta stepei .. Eu da .. insa la un nivel suportabil – adica cu trenul .. Mergi, mergi si nu mai ajungi odata ! Mergi de 3-4 ore .. privesti in stanga iarba pana la prizont! la drepata -iarba si cer albastru.
  Poate din cand in cand cam odata pe ora la orizont conturul unei macarele sau stralucirea unei turle de biserica..
  Este bine .. ca localitatuile alea ghicite sunt mai recemte.. acum 7-800 de ani nu erau!
  Este bine – esti in tren, companie, civilizatie (tangibila sub foma de vagon, audibila ca sunet al rotilor de tren) ..

  Inchipuieste-ti insa sa fi fost cu caruta sau mai rau calare. 2-4 zile stepa stepa stepa cer albastru cer albastru. Un infinit care isi perde forma si care pana la urma iti absoarbe sufletul. Fiindca nu ai nici un reper! Decat soarele si stelele in rest .. iarba si Tengri.
  Iti perzi sufletul absorbit in acest gol infinit. Esti un nimic, Nu existi mai mult decat firul de iarba .
  Mai pune arsita nemiloasa a verii si urletul crivatului de iarna..
  Extremele astea brutale .. esti un nimic!
  Si totusi tu esti singurul reper .. adica in stepa esti NIMIC si esti TOTUL!

  Cam asta este povestea cu infinitul …

  Si „infinitul” Sinaiului l-a scos pe Moise
  „Infinitul” Arabiei Saudite l-a scos pe Mahomed

  „Infinitul” stepei l-a scos pe Temugin care s-a luat pe sine MASURA : LUMEA ACEASTA ARE NEVOIE DE UN STAPAN SI ACELA SUNT EU! SI a devenit Gingins Han cu deviza „pana la ultima mare!!”

  Sub multe aspecte rusii sunt urmasii lui Gingins Han. Undeva in strafundurile venelor lor urla crivatul stepei si haitele de lupi flamanzi.
  Se ameasteca groaza de a deveni victima (de aici cestuia ca in Rusia si barbatii plang fara sa se jeneze) si oroarea de a accepta sa alergi cu lupii si sa urli odata cu crivatul …
  Si nostlagia fugii spre infinit pana la ultima mare, pana la marginea atmosferei , pana la ultima planeta, pana la ultima stea ..
  Omul stepei trebueste sa umple infinitul cu prezenta sa fiindca altceva nu este. Decat iarba, zapada si cer si EL .

  Sper ca stii ca indoeuropenii se trag din Stepa Nord -Pontica…

  Apreciază

  • Ghitza, daca tot te-ai oprit la unul din cele doua sensuri in care am scris despre „imensitate”, la cel fizico-geografic, desi imensitatea poate fi resimtita si traita in mult mai multe feluri, istoric, cultural, militar, inclusiv in mod subiectiv, psihologic, sentimental, erotic, cred ca ai parcurs stepa dobrogeana si/sau stepa baragana (v. si multiplele sensuri orientale, tatara, turca, pecenega, scita, ale stepei ialomitene, Campia Baraganului:: „crivat”, „„furtună”, „vîrtej”, „vifor”, „desert”, „curgan” etc.). Chiar cand mergeai vara cu trenul la mare, de la Bucuresti la Constanta, te plictiseai cand vedeai pe fereastra vagonului campie, campie, numai campie, cum ar zice Donald Trump, folosind repetitia ca intarire (v. stereotipia „stiri false, false, false”). Prin urmare, pentru un roman nascut la Mocra, in stanga Nistrului, am putea spune intre doua stepe, nemijlocite Republicii Moldova, cuvantul „imensitate” are o acoperire bilingva, rusa si romana, chiar daca asimetrica. Eu cred ca mioritismul romanesc baladian si blagian, deal-vale, are si o alta forma de exprimare, sa-i zicem mai cosmogonica, vazuta nu din tren, ci din avion sau nava cosmica, respectiv alternanta geografica munte-campie, iar din acest punct de vedere Europa si Rusia sunt tot atat de „sinusoidale”, cu forme geografice inalte si joase. Desigur, in ceea ce ne priveste avem o licenta poetica, mioritismul, derivat de la mioara (oaie tanara), dar la scara continentala euro-rusa si chiar euro-asiatica corespondente ale spatiului mioritic romanesc ar putea fi denumirile de spatiu bovidic/tauric derivat de la grupul vitelor cornute mari (vaci), in special in Vest, si de spatiu cabalinic (cai), cu deosebire in Est (v. caii iuti asiatici, folositi de turci/tatari/mongoli in incursiuni/migratii spre Vest). Deci sinusoidismul sau spatiul sinusoidal munte-campie este propriu atat Europei cat si Rusiei. Important nu este ca nu sunt in proportii egale, ci faptul ca simtirea, perceperea imensitatii nu este straina nici europeanului, nici rusului. Ce-i drept, la romani/daci sinusoida geografica este completa, munte-deal-podis-campie-delta-mare-insula (pe ultima o uitasem), o geo-diversitate armonioasa destul de rara la scara unei entitati etno-natio-statale, cu care putini se pot lauda. Insa la scara continentala formele geografice sunt compensatorii. De aceea nu as politiza nici campia, pentru ca nu numai rusii o au, nici dealul, nici valea, nici muntele, pentru ca le au si altii, Este o absurditate sa generezi raporturi de ostilitate pe motive geografice. Dupa parerea mea, abordarea corecta este cea naturala, care consta in unitatea morfo-fizico-geografica a continentului. Cat priveste mersul lui Eugen Doga la Moscova sau ca prenumele ii este rusificat in Evghenii, sa nu uitam ca si romanii mergeau la Budapesta, iar Ion si Gheorghe, de exemplu, deveneau maghiarizate Ianosi si György.

   Apreciază

 2. Ghita Bizonu' spune:

  Dragul meu

  nu le mai suci ca la gazete intelectuale. Unele lucuri trebuiesc luate asa cum sunt flegam intre felinare e scuipat, sutu in cru e lovitura fizica nu ajutor de a inainta (poa fi asta da numa daca te baga in prapastie) ci rahatu e cacat.
  Stepa e stepa fie ea calmuca, rusa, IMNENSA si nemiloasa. Poti sa ii zici si pampa sau Serengeti ca e cam acelasi drac. Comparat cu ea Campia Romana sau Pusta Panomica sunt simple imitatii ieftine….(din cate tin minte de la Leningrad la Moscova trenul a mers continuu… nici o gara! Nu oprire ci macar o amarata de halta langa calea ferata!)
  Fata de stepa si imesitatea ei inumana spatiul sa zicem european este mai gemutlich. Colinele te adapostesc de vanturile cele mai rele, cadlrile cele aprige, ofera resurse mai multe , e mai generoasa . Si mai ofera repere, adica limite intre care poti sa iti „ancorezi” perceptiile ….
  Ma rog mai este si zona montana .. si nu stiu daca ai remarcat ca peste tot muntenii sunt precum aia din cantecu „asa-i omu de la munte/cum te prinde cum …” , oameni duri, cam certareti, razboinici valorosi si temuti dar cam „limitati” ca si mediul lor limiteaza : prapastii! Asta finda reperele lor sunt vizibile, mortale (parpastia, stanca) si „bine diferentiate”
  Indeazbesc sa zic ca dementa celto-germanica a vanatorii de vrajitoare coboara din epoca de dinainte de 1000 en cand spatiul era .. o padure. Mia rau padurea europeana are subarboret adica tufisuri .. din care poate tasni mistretul, lupul , ursul. Este o lume a penumbrei, a tainei in care pericole nestite te urmaresc. Nu este o lume a marilor aventuri ci a micilor spaime da multe , multe asa ca uneori mai faci un foc …. sa alungi umbrele si sa arzi pe cei care, crezi tu, aduc umbra.

  Cat despre teoria lui Blaga cu roamanul agatat sub coada oii ma cam enerveaza. Este adevrata ca in ecul mediu „gorusl” traiau in zona submontana insa asta estre adevarul cam ptr taonat Europa. Si campia este „colonizata” mai tarziu , cu eforturi mari inlcus in vietri oamnesti ..

  Si nu i-am reprosat lui Doda ca are legaturi cu Moscova. Ce naiba stiu destul de bine ce a fots URSS si in ce il priveste pe Doda legatirile sale sunt „profesioanle” compune coloane sonore ptr Mosfilm … daca l-ar anagaja UnitedPictures sau Paramount imediat ar ajunge la Hollywood!
  Eu am zis ca avut ocazaia sa simta nitel infinitu’ stepei. Experenta personala conteaza (Ca am scris cum am ajuns sa condier Bucrestiul de o marime rezonabila… Un fost coleg de serviciu ajuns in LA considera ca Bucurestiul este un orasel usor de strabatut. Insa reperrul sau acum era Sunset Boulevard :cam toti atatia kilometri pana la Sinaia!!!)

  Apreciază

  • Da, experienta personala conteaza, dar felul cum percepem spatiul, ca prieten sau ca dusman, pleaca din cap, din gandire. Napoleon si Hitler n-au inteles ca imensitatea stepei te poate pierde, te poate inghiti daca ii declari razboi. Ca si muntele, ca si desertul, ca si marea, ca orice imensitate, pana la cea de fara sfarsit, interstelara sau intergalactica, care, fiecare, isi ia dreptul. Pana la urma, stepa ii este frate si prieten numai lui, celui care i-a fost harazita drept casa, sa o locuiasca, iar veneticului viclean si rau ii este dusman, cum spune si versul nostru. Pacifistii, ecologistii si climatologii au inteles in ultimul ceas pericolul distrugerii mediului vital, care s-a transformat pe nesimtite intr-un pericol al autodistrugerii, si trag semnale de alarma. Spatiul nu poate fi distrus fara sa platesti pentru aceasta nesabuinta, si ma uit cu ingrijorare neputincioasa la vandalizatorii orientului mijlociu, care se pregatesc acum sa vandalizeze si peninsula coreeana. Este o iluzie, o halucinatie, o boala mintala sa crezi ca-i poti rani si subjuga pe altii la nesfarsit, ca poti fi stapanul pamantului si al universului, luand locul lui Dumnezeu. O, da, „normalul este limita spatiala”…

   Apreciază

  • Ghita Bizonu' spune:

   A nu!

   Este perfect adevrata ca nici Napoleon, nici Hitler nu apreciau la justa valoare „infinitul” inselator al stepei . Insa ei ai gresit nu sub acest aspect cu au grersit ca si lesii pe al 1600. Ca pe la 1600 poloni-litianienii erau cat pe ce sa lichideze Rusia …

   Nu draga greseala capitala a fpts sa considere Rusia o tara nromala cu oameni intregi la cap. Napoleon asteptand la Moscova este o greseala f normala .. In definitiv cu cativa ani inainte zdrobise Prusia („armata care are un Stat” „NAscuta pe teava unui tun”) si imediat dupa batalie regele Prusiei trimite scriosoare politicoasa „sper ca confortul palatului nostru se ridica la inaltimea pretentiilor dvoastra”. Ca picanterie trebuie notat ca in momentu dictari scrisorii se pregateau funeraliii Kronprinzului cazut cu onoare pe campul de onoare. In mod normal, intr-o tara normala Napoleom ar fi prmit ce astepta ” delegatie, scrisorica si PACEA in conditile sale.
   Intr-o tara normala … adica nu cu Rusia!

   Rusia este o tara aiurea!
   Rusia de azi s-a nascut dintr-un dezastru greu de imaginat : cucerirea tatara a unei zone care s-a opus.. Si din ramasitele fugare, inebunite de frica .. la Koulikovo din sange si noroi s-a ridicat cu sabia in mana noua Rusie: salbateca, cumplita, nesabuita precum legendarii bersekeri ai primilor R’hos.
   Nascuta din dezastru propasind prin dezastru aceasta este Rusia. O tara complet aiurea care lasata in pace se ofileste insa care distruge pe toti cei care o ameninta in existenta ei . Nu degeaba este asemuita cu un urs … cazuta jos, in sange cand pare ca invingatorul nu mai are de dat decat lovitura de gratie … Rusia/ursul ataca cu nebuneasca furie si … Rusia prospera !
   Na alta poveste ” 1941 .. atacul german . URSS pare ca se clatina .. toata lumea (si SUA si Anglia si Franta si Canda si si) se aspteapta ca „colosul cu picioare de lut” sda se prabuseasca ca un „castel de carti de joc” (mai stii ce este asta?) , disolutia regimului revolte samd etc. Si mirarea dracului la comisariate apar cete de voluntari cu prapori bisericesti ” am venit sa luptam cu Antihristu!”. Stalin inca tacea .. dar Mitropolitul proclamase Razbiul Sfant impotriva Antihristului German! Ai citit de la Blogi informatia ca icoana Maicii din Kazan a fost purtata in avion peste liniile sovietice inainte de inclestarea cea mai groazanica a bataliei ptr Moscova … Regimul lui Stalin, incendiatorul de biserici a primit un sprijin mai tare decat spritul : RAzboiul Sfant! Asculta asta :

   Asta este Razboiul Sfant – dusmnul este blestemat, lupta contra lui este Binecuvantata si Sfanta! Sange, otel si foc, Victoria este Sfanta , moartea o binecuvantare !

   Caci rusul ca popor pe langa multiplele sale vicii mai are o „mica slabicune” : este superstitios si credincios ! Nepasatir si delasator trece cu vederea” primele necazuri. Alea sunt ale „tarului” . Insa cand sitiatia se ingroasa si Rusia aluneca in dezastru rusul incepe sa se gandeasca la Patimile lui Isus. Si pentrui el patimile Rusiei sunt repetarea crucificarii … si se painde scanteia! Ce credincos poate accepta ca din indolemta sa Iisus sa fie rastignit a 2a oara? Si Rusia inebuneste! Talharul nu cere iertare .. ceer sa moara cu onoare pe front! Arghirofilul isi doneaza averea si zice multumesc!
   Si in momnetul in care orice tara normala la cap s-ar preda sau ar fi prea epuizata sa se mai opuna Rusia se ridica insangerata, nebuna de furie, inspaimantoare … necrutoare caci nici ea nu se cruta! Si asa in loc de un adversar terminat te trezesti in fata cu hoarde de bersekeri nebuni , beti nu numai de alcool ci si de setea de VICTORIE! Victorie cu orice pret!!

   v si http://vremea.forumgratuit.ro/t418-privind-moartea-in-fata-despre-natura-umana

   Apreciat de 1 persoană

 3. Ghita Bizonu' spune:

  imensitatea poate fi resimtita si traita in mult mai multe feluri, istoric, cultural, militar,

  Vobeam doar de aia sa zic asa „spatiala”. Care la un moment dat nu mai este doar „imensitate” este „infinita” Observi : Infinitus, adica fara sfrasit. Nesafarsit Nemarginat”. Genune fara fund” . Oricum o dai acest „infinit” contrazice experenta mintii umane. Care minte si experenta cer „margini” ,adica repere de care mintea/sufoetul omului se gata ptr a se defini pe el insusi (eu sunt prostu care stapneste de la piatra arsa la co[pacu mare pana la paraul ala ” )majoritatea animalelor sunt teritoriale)

  Cea temporara este mai usor de acceptat de om. Ii zice simplu : vesnicie, eternitate. Chiar daca explica ca fiind ceva nelimitata in timp „fara inceput si fara sfarsit” „de la facerea lumii pana in vecii vecilor” simp.lul faot ca omul a inventat un cuvant ptr a exprima nelimitarea in timp ne arata ca totusi mintea umana poate accepta infinitatea timpului .
  Ins ape cea spatiala o exprima referindu-se diretc la lipsa limitarii . Deci se subintelege ca normalul este limita spatiala.

  Si infiniatatea temporala perceputa cultural …. ceva mai greu de decelat

  In primul rand ca culturile s-au succedat , ca populatiile s-au schimbat si odata cu ele cultura lor.
  Momentan nu vreau sa mai ma intind pe acest subect.
  Insa o sa iti zic ceva care cred ca ai mai auzit : daca vrei sa intelegi o civilizatie vezi ce cultura are. Si daca vresi sa ii intelegi cultura incepe cu BAZA : miturile, legendele si gestele.
  Eu personal refcunosc (desi nu ar fi chiar de lauda) ca nu am citit folozfi si filozofeala. Nu ma intereseaza acest „limbaj ptr papagali specilaizati” . Nici on coltu mesei nu ma doare de ce a zis Arendt, Heidegger, Zizeck ba nici Kant sau Hegel
  INsa am citit multe mituri – europene (mitologia germanica nu este egala cu cea elena), indiene, chinze, egiptene , levantine … AM „auzit” ceva despre cele centroamericane. AM citit legende si geste…. Exista mari diferente … unepro esentiale
  De exemplu la vechii egipteni nu este vorba despre niste antemargatori iliustri (semizei, eroi , uriasi) sunt doar zeii, Regele Scorpion, Djoser si Imhotep . Si ghici ? Djoser si Imhotep au fots si ei zeificati!
  Insa la grecii antici deja apar niste antemergatori mitizati .. asa cum si panteonul lor este o suprapunere de 3 grupuri de zei:
  – Uranos (Cerul) si Ghea (pamnatul) sau de vrei Yng si Yang (astia probabil vin diorect din paleolitic)
  – Titanizii , zei „intermediari”, presupun ca numai partial de origine ariana si anume cei care sunt asimilati olimpienilor
  – Olimpienii, presupun ca sunt zeii aheilor si heraclizilor (dorieni)

  Asa intre noi fie vorba crezi ca sufar (dpv cultural) prea mult ca nu citesc filozofeala?! Cu ce m-ar ajuta Heideger sau Ayn Rand?!

  Asa de la revedere o mica poveste care intr-un fel a fost un mot d’esprit nipon.. Era cam epoca Meiji cand japonzeii incercau sa „recupereze” si sa „inteleaga” asa ca la un moment dat au tradus si Cetatea antica a lui Fustel de Coulanges… Si japonzii au zis despre carte „in sfarsit un european care intelege societatea japoneza!!”

  Apreciază

  • O, da, inca o data: „(…) „infinitul” contrazice experienta mintii umane. Care minte si experenta cer „margini”, adica repere de care mintea/sufletul omului se agata pentru a se defini pe el insusi (…)”. Marturisesc ca mi-au atins corzi sensibile reflectiile tale privind miturile, legendele, gestele, de cautarea si intelegerea carora am fost preocupat de cand am inceput sa-mi pun intrebari despre lumea in care ne-a fost dat sa traim. Spun „dat” pentru ca eu cred ca divinitatea ne da posibilitatea sa traim mai multe vieti in lumi diferite, de fiecare data in functie de soldul cauzelor si efectelor din cea precedenta (karma). Influenta hinduista, probabil, venita pe filiera lecturilor din Mircea Eliade (si partial din Ioan Culianu, asasinat de fundamentalisti politico-religiosi), a carui experienta indiana m-a fascinat. M-au interesat politica si religia (sau in ordine inversa), cat si ritualurile, ultimele ca surse puternice ale dependentizarii, ierarhizarii (in grup, secta, comunitate) si puterii. Cred ca discipolul lui Eliade descoperise, confirmase sau intarise adevarul ca cel care fusese convins ca este cel ce nu este furase secretele religiei, culturii si puterii faraonice, pe care, dupa intalnirea cu sunt cel ce sunt, le turnase in propriul sau model de putere egocentrica si, ulterior, etnocentrica. Doua greseli aveau insa sa-l greveze, (1) falsa credinta, usor diagnosticabila prin sesizarea jucarii imediatului si totului pe o singura carte, ca totul incepe si se termina aici, si (2) evidenta grosiera ca ritualurile de infricosare, umilire si aservire psihologica urmareau vinderea sufletului catre o putere lumeasca fara Zei sau Dumnezeu, pe ale caror piedestaluri rasturnate se ridica aroganta si semeata ea insasi. Ceea ce-l impresioneaza la hinduism pe crestinul sau dialecticianul laic care-l descopera este trinitatea Brahma (Creatorul), Shiva (Distrugatorul) si Vishnu (Pastratorul), trei aspecte ale realitatii ultime, brahmanice (Brahman), asemanatoare trinitatilor crestina – Tatal, Fiul si Sfantul Duh – si hegeliana – Teza, Antiteza, Sinteza. Nu mi-am imaginat nicio clipa ca am putea fi neamuri istorice, originare, cu indienii, persii, irakienii sau turcii, pe ale caror teritorii (dar si pe altele) s-au asezat indo-europenii, la care regasim acelasi principiu trinitar, in structura tripartita a societatii (preoti, razboinici, tarani), care s-a intins de la Platon pana la Franta prerevolutionara a celor Trei Stari, din Europa pana in India. Asemanarile pe care le percepem uneori irational, fara sa le putem explica, sunt prin urmare o chestiune de genom comun. Nu ai observat cata empatie exista intre noi si turci, intre noi si persi/iranieni?! Dar intre noi si rusi? Si pentru ca tot am vorbit de stepa rusa, si acum te atac, ca sa nu mai vorbesti denigrator, condus de adrenalina si umori, afla dragul meu Ghitza ca indoeuropenii au avut ca bazin originar, din care s-a produs ulterior Marea Dispersie, teritoriul delimitat de spatiul carpato-danubian, stepele de la nord de Marea Neagra si Asia Centrala inclusiv, deci suntem neamuri istorice si cu rusii. Nu vreau sa aud nicio replica artagoasa, taci si baga la cap, accepta ca trebuie sa ne respectam neamurile si vecinii, sa conlucram si sa ne construim casa comuna regionala, care face parte dintr-o casa mai mare, casa comuna europeana, care la randul ei face parte din casa comuna euro-asiatica.

   Apreciat de 1 persoană

   • Ana spune:

    Văd că vă distrați. Eu savurez.

    „Asemanarile pe care le percepem uneori irational, fara sa le putem explica, sunt prin urmare o chestiune de genom comun.” – Poate o chestiune de genom, nu știu, dar există sigur ceva… Unele dintre detaliile pe care le aud de la domniile voastre nu am apucat să le citesc încă, să le aflu, dar am senzația că nu sunt o noutate pentru mine. Sunt un om îngrozitor de chinuit de intuiție, dacă există așa ceva.

    Apreciază

   • Exista, Ana, si inca „ingrozitor de chinuitoare”, cum foarte bine ati remarcat, din experiente personale, din cate inteleg. De altfel, intuitia feminina a fost dintotdeauna recunoscuta ca fiind mai specifica si mai ascutita decat cea masculina (v. Calpurnia, doar un exemplu din multe altele). Femeile inzestrate te pot citi dintr-o ochire. Probabil nu este intamplator ca ghicitoarele, in orice mediu si cu orice mijloc (in cafea, in carti, in glob de cristal, in tarot etc.) sunt femei. Doar in stele barbatii par sa fie mai dotati (v. Steaua Shekinah, desi si aici este speculat un banal proces de mecanica cereasca, conjunctia lui Venus cu Mercur). Nu stiu cat este comunicare extrasenzoriala si cat este improvizatie psihologica, cu materialul clientului. Ezoteristii sustin ca exista si un centru energetic, cu o localizare anatomica (v. Vishudha Chakra). Ghitza are dreptate in privinta instinctelor, functioneaza la toti indivizii speciei, si nu cred ca este o exagerare ca in oricare se poate ascunde un tiran. Hitler a avut un scris feminin, potrivit expertizei unui reputat grafolog, ceea ce m-a infiorat, gandindu-ma la scrisul meu, nascut dintr-o pedanterie adolescentina, cand il exersam ba spre stanga, ba spre dreapta, ba drept. “Doamne, as fi putut ajunge un tiran?!”. De ce nu?, daca imprejurarile m-ar fi favorizat? Numai mediul, conjuncturile sunt cele care pot scoate in prim plan sau exacerba un instinct sau altul. De aceea un sistem politic trebuie sa aiba si mecanisme de blocare a unui lider care derapeaza. Ideea liderului providential, aparut din neant, pe mana caruia au mers unele popoare, e adevarat, cu efecte duale, dar pentru a le elimina sau face imposibile pe cele distrugatoare trebuie suflat si in iaurt, este imperios necesar sa ne-o scoatem din cap, daca vrem sa nu se mai repete patania nemtilor. Plus ca exista pericolul infiltrarii la varf. Indiferent de situatii, sistemul public trebuie sa controleze liderul/liderii politici. Decizia strategica nu trebuie sa fie a unui om, ci colegiala, multi-institutionala, publica daca se poate. Intuitia este a treia cale de cunoastere, pe care inca nu o recunoastem si nu o cuprindem in clasificarile noastre formale. Ea este proprie oamenilor care ies din comun, prin apropierea cu unul sau mai multi pasi de divinitate. Marile profetii si marile creatii sunt produsul intuitiei, pe care o numim si inspiratie, acest har care este pogorat asupra oamenilor alesi. Asi indrazni sa spun ca politicienii rasati sunt oameni inzestrati cu intuitie, cu mijloace de cunoastere intuitiva. Dar, atentie, in politica intuitia poate fi si extrem de inselatoare, nimeni nu poate spune si nimic nu garanteaza ca ceea ce simti este intuitie autentica sau o perceptie indusa. Diavolul adesea se da drept Dumnezeu si te ispiteste ca esti “ales” si “providential”, ca ai o misie, un “Mein Kampf”. De pilda, la Koba, care a fost inconjurat de Adolf cu „dovezi” de prietenie si neagresiune, intuitia nu a functionat. Dupa declansarea atacului prin surprindere, a stat 10 zile inchis in birou, narcotizandu-se cu alcool si intrebandu-se unde a gresit, cum de a fost dus de nas in asa hal?! Greselile au fost mai multe, pretentia de decizie unipersonala si de infailibilitate (cu atat mai mult azi, decizia este o chestiune de echipa), a fost una din ele, semnale ca este tras pe sfoara au fost numeroase si serioase, dar a actionat de unul singur (si poate ca si “colaboratorii” infiltrati au contribuit la asta, cultul personalitatii a fost o inventie diabolica, care a favorizat reducerea multiplului la unu si impunerea, in acest fel, a deciziilor eronate ale unui singur om unui intreg popor). O alta, ca s-a lasat prada perceptiilor induse, diavolul s-a spetit si a fost inovativ in acest sens… In fine, si inchei subiectul, intuitia ne poate tine treaz al saselea simt, “Dar daca…?”, sa nu ne dam pielea pe mana nimanui si sa avem intotdeauna drept varianta de rezerva actiunea in situatia cea mai proasta…

    Apreciat de 1 persoană

   • Ana spune:

    Intuiția împletită cu multă precauție, cunoaștere și măsură – acesta ar putea fi superlativul perfecțiunii umane, câtă o putem atinge. Nu am fost convinsă încă de nimeni de faptul că unii oameni pot fi buni și alții răi, sau că am putea evolua în mod radical într-o direcție sau alta în circumstanțe diferite. Intuiția îmi spune că suntem fundamental buni sau răi. Adică animale sau ființe umane. Dar eu cred în calea de mijloc: educația. Și da, sistemul trebuie să controleze vârfurile, dar sistemul e conceput de oameni, fundamental buni sau răi. Cred că în ziua de azi sistemele au încăput pe mâna animalelor. Gloata mediocră este ușor manipulată și nu văd ieșire din acest cerc vicios. Educația ar fi o scăpare, continui să susțin și să cred, însă nu prin acumulare de informații, ci prin sistematizare, algoritmizare, analiză și dezvoltarea creativității. A avea pur și simplu un bagaj mare de informații este ca și cum ai avea un sac de bani îngropat în beci care nu-ți folosește la nimic.

    Altfel nu putem opri procesul decadent în care intră azi omenirea în forță.

    Apreciază

  • Ghita Bizonu' spune:

   1) Nu stiu de ce a fost ucis Culianu. Laund in considerare arma si mdolaitatea cred ca a fost ucis de un cunoscut ptr motove particulare

   2) Din cate tin minte Cain si Abel erau frati. Si parca mai tin minte ca dragii de vecini au ceva probleme cu noi… si ca niu suntem incomjurati de romani. Ca romanofonooo dunt in intreaga penisnula balcanica da nu prea apreciati de ceilati.

   3) Tripartia este specifica societatii ariene (v Dumezil ). De aici si plasa pe care o iau dezonor teleptualii amatori de pestera lu Platon, care se straduiesc sa „imprlemteze un sistem bipartit , carecteristic Orientului si zonelor despotismului hidraulic

   4) „Locul primar” al arienilor (adica indoeuropeni( a fots in N-E Marii Negre. Exista presupuneri ca ei au imbalzut primi cai… Nu se sti eptr roata si car, posibil „ciirdite” din zona sumeriana. Au mai invata sa produca un sopi de bronz arsenic (cupru cu arseniu). Candva cca 7 mii de nai au inceput sa se deplaseze catre vest. Au ajuns in zona culturii Cucteni-Tripolie acum cca 6000- 5500 ani … probocand pranusirea ciblizatiilor Europei vechi (v Gimbutas) . Nu a fost atat o cucerire brutala cu multe omoruri, anixilari de populatie cat se suprapunere si inlocuirea vechiului panteohatonoc cu unul solar. Si a limbilor Europei vechi (din care se mai pastreaza doar euskara , adica limva tarii bascilor). S epare ca ua vaut o perioada statinara pe aici, mai ales in Ardeal de uinde au unceput din nou sa „roiasca” asjumgand s[pre 1500-1000 ien in zona Iutlandei . S epare ca s-au extins mai rapid catre S – Italia, Franta, Galia.
   Alate ramuri ale lor s-au extins spre Caucaz, Persia si au ajuns pana in India (Mahabarata si Ramayana)

   5)Rusii sunt slavi. Nu prea stiu prea multe despre ei , insa se pare ca au stationat indweva prin zona actualei Cehii si Polonii, apoi , poate si sub prsiunea migratoare au inceput si ei sa „roiasca” catre S si .. ei da catre Est

   6) Rude. Sa zicem ca in famelia mea relatiile cu rudele sunt cam reci…. Asaca rudenia cu rusii samd nu ma incalzeste prea mult.
   „Rudenie” cu rusiim persanii, caucazienii, indieni da – caci sunt si ei indoeruropeni.
   Turcii si irakienii nu . Iar irachienii e o discutie mai … caci in primul rand „genetic” sunt urmasi ai sumerienilor. Limbistic sunt semitizati . Se stie ca nu vorbeau i limba semitica . Nu se stie de unde naiba au apaut in jur de 4.000 ien

   Ma ropg de la Adam si eva suntem cu toti rude insa ada-ti aminte de Cain sau de Atreizi

   Apreciază

  • Ana spune:

   @Ghiță Bizonu’, ce a spus Kant ori Freud, ori Schopenhauer, ori Heidegger, ori altul, contează numai dacă doriți să vă convingeți că înțelegeți oamenii vremurilor ( că nu-s la fel!!!) și mersul lumii. Uneori ajută. Înțelegerea lor determină viitorul. Și neînțelegerea, evident!

   Eu am o intuiție îngrozitoare și chinuitoare.

   Spre exemplu, eu cred că înțeleg exact ce fel de oameni sunteți (dumneavoastră și Fragmentarium), înțeleg exact cum sunt oamenii din jurul meu, conviețuiesc ușor dacă asta îmi doresc, obțin lucruri… Asemenea lucruri m-au făcut să citesc, în sensul că vroiam să înțeleg mai bine oamenii și lumea. Nu știu dacă m-a ajutat.

   Am înțeles că nu-i mare lucru de înțeles: ne naștem, trăim și murim – noi și lumea. Cunosc o țață de la țară, cam de vârsta mea, dar țață – țață, fără carte, fără frumusețe (nici măcar spirituală!) și fără lecturi – ce naiba, nu știu cât de bine înțelege o etichetă de pe un produs (stai, asta poate fi greu de înțeles pentru mulți!), dar cu inteligența, intuiția, spiritul întreprinzător și fiind complet LIPSITĂ de frică – a determinat niște oameni cu de toate care-i lipsesc ei, să facă niște lucruri… e-he-he, de rămâi tablou! Am avut cu ea discuții interesante, un fel de cercetare, pentru că i-am găsit punctul slab: maică-sa a fost o femeie ușoară și pata asta o are pe creier. Am reușit s-o complexez, deși nu are nicio vină și am aflat ce mă interesa. Acum mă evită.

   Caracter mare – cicatrici adânci; gene bune – noroc, orgoliu – viață chinuită, inflexibilitate – probleme de conviețuire, ținte nepotrivite – frustrări majore, autosuficiență – singurătate, răbdare și persistență – satisfacție, complexe – eșec, ierți – ești iertat, nu asculți – nu ești auzit, îți dorești ce trebuie – ai tot, observi – înțelegi, analizezi prea mult copacii – nu vezi pădurea, iubești – nu-i musai să fii iubit… Și cred că există calea de mijloc, o găsesc aproape mereu, deși IUBESC momentele (tot mai rare) când sar calul! Restul sunt detalii, pentru că NIMIC nu-i nou pe lume. Trebuie doar să avem grijă să trăim mult, frumos și bine. Mă rog, trebuie să ai și cu ce – material, dar mai ales cu mintea și capacitatea de a fi un om asumat.

   Mai rămâne înțelegerea problemei cu sfârșitul lumii, dar eu n-am ținte din astea.

   Ar fi fost frumos să vă căsătoriți și să faceți copii. Este o experiență ca de la facerea lumii până la sfârșitul ei. Avem toți dreptul la ea. Dintr-o dată înțelegi tot. Te lovește. Bine, nu pe proști și necopți.

   Apreciază

   • Ghita Bizonu' spune:

    Draga Ana

    peste tot si inotdeauna oamenii raman aceiasi. Daca ii „mananca” omoplatu se scarpina , indifernt de epoca, cultura, civilozatie samd la fel si felahhu egiptian de acum 4000 de ani la fel si laureatul nobelului in astrofizica de anu trecut.

    In rest .. as zice ca noi premiem prea mult „inteligenta” pe care de prea multe ori o asimilam cu „educatia superioara” si nr de diplome iotand de „caracter” . Caci si in sociertea umana si in grupurile de animale sociale exista indivizi alpha, indivizi beta si indivizi gamma. Alpha in mod nomral preiau conducerea.
    Mai exista si celata aspect al „caracterului” – unu este „canalie” si altul este „corect”. Se pare ca „canaliile” sunt relativ mai inteligente decat aia „corecti” daer excesul unui anume soi de „inteligenat” face rau societatii.

    Iar sfaristul lumii ma preocupa mai putin…. chiar daca mi-as dori o viata f lunga cred ca titusi cca 10-15 mld ani la minim ar incepe sa fie obositoare. M-as multimi doar cu 4-7 milioane de ani

    Apreciat de 1 persoană

   • Ana spune:

    Am convingerea că nimic nu-i nou sub soare, însă cred că „roata” are „bucle”. Omul nu-i la fel.

    După milioane de ani de existență omul a început să trăiască în mod conștient, s-a aplecat asupra sa ca ființă umană, a început să „se bată pentru idei”, cum zice C. Noica, abia de niște sute în urmă. de FOARTE puțin timp, în raport cu perioada existenței omenirii, s-au creat statele naționale, suverane, cu identitate clar conturată.

    Dreptul divin a fost combătut de „fraternitate” și „egalitate”, liberalismul politic face și el ce poate să ajute globalizatorii iar omul a ajuns blazat, gata să coboare în patru labe, desființând „mitul” lui Feud , cel despre fiii care și-au omorât tatăl și au stabilit interzicerea incestului. Tehnologia, în mod egal cu obsesia acumulării informațiilor (cea care se confundă cu inteligența) fără efortul de le „lega”, fără a trage concluzii și învățăminte în scopul determinării unui viitor mai bun, inflamarea „intelectuală” deșartă combinată cu bunăstarea – toate duc spre decadență (altă buclă!) – prin îndobitocire din cauza lăcomiei.

    Logic, vă dau dreptate despre canalii, ele fiind cele care au inventat „corectitudinea politică” drept instrument de asuprire, mizând pe mintea slabă a majorității mediocre. Totuși, oamenii sunt mai puțin spirituali azi, acum, când noi doi stăm de vorbă. Și mai puțin gândesc, au mai puțin discernământ chiar și, realmente, nu mai cred în Creator. Omenirea, în desfășurarea ei pe multe mii de ani seamănă cu evoluția unui om pornind de la naștere până la moarte: instinct, dresaj, studiu, exaltare, luptă, muncă, meditație/folozofare și, în final, senilitate!!! Eu cred că azi omenirea e senilă, deși atât de tânără în viața ei conștientă! Nici rușii de azi n-ar mai merge la Stalingrad cu țigara aprinsă pe sub apă, asta-i sigur!

    Și eu vreau să trăiesc veșnic, nu doar câteva milioane. Pot să fiu paralizată, dar să văd, să aud și să gândesc, mai mult nu vreau. Nici să joc tenis, să merg în vacanțe, nimic altceva, doar atât. Sper că nu m-or pune ai mei într-o roabă și să mă răstoarne la gârlă… Lucrez la asta!!!

    Apreciază

   • Ghita Bizonu' spune:

    Draga Ana

    Omul a evoluat .. intr- un fel. E mai putin paros, musculos, are carii in gura si capacitai mai mari de a face rau …
    Dar cam atat. Fiindca – imi place sa ma repet !- omul este sapiens dar nu rational. Este rational cu intermitente si maimuta cat cuprinde! Un milion de ani am evoluat de la hoitari ocazionali , rar pradatori „minori” pana la a deveni supremul pradator. Insa de vreo 5.000 de ani prada cea mai comuna este … semenul nostru. Si nu avem cum da timpul inapoi sa ne putem intoarce la mamuti si silex (observatie pe care am cules-o de undeva din metrii aia de cotoare de carti)

    Asa ca, de vreo 20.00 de nai cel putin , omul este acelasi .. diferenta rezida in „capacitati” … inclusiv alea de a se minti (aici religia si filozofeala au un rol important). Apropos nu incercati sa ma luati cu religia : eu sunt om de putina credinta… Ma rog respect religia cam in masura in care as respecta si nitroglicerina lichida daca as avea de a face cu ea (desi cinstit religia mi se pare mai „instabila” si cu capacitati districtive mai mari). Cunosc ceva despre religie – cum am zis miturile, legendele .. le stiu puterea de manipulare si cum am scris pe undeva omul va ramane intotdeauna manipubalil .. insa isi poate alege cauza pentru care priveste moartea in fata. Persoanle de fata sunt intotderauna incluse

    Si asa de terminare. Freud ala era cam nebun, obsedat , cocainoman si mai ales.. evreu. Evreii .. in gnl au o surpinzatoare capaciate de a refuza sa accepte /inteleaga diferentele culturale exprimate in miturile popoarelor…. discuti cu ei despre mituri .. insa cvasitotalitatea lor refuza pur si simplu ca exista mituri diferite de cele evreiesti .. SI nu vorbesc despre persoaane „needucate” ci persoane cu studii umaniste care au luat la „cunostinta” de cel putin miturile elene.
    Asa ca drogatul si obsedatul Freud, care in plus avea peste ochi „filtrul iudaic” a fost incapabil sa inteleaga ca Oedip era blestemat ,ca habar nu avea ca se infrunta cu tatal sau si ca Iocasta ii este mama.. si ca blestemul s-a implinit fiindca el a fugit de la casa parintelui sau adoptiv, drigatul a luat ad literram .
    Pe urma niste europeni s-au facut de ras si de fecale prin Oceania si unele zone din Africa Neagra.. Zone persimisive sexual. Studiau societatile primitive si miturile lor si au „descoperit” ca nu exista ceva similar cu Oedip .. au incercat sa epxlice ce este cu complexu’ Oedip … iar primitivii aia negri au fost socati :”ba albilor banuiam noi ca aveti unele obiceiuri necivilizate dar voi chiar sunteti degenerati!”
    Si inca ceva … drogatul ala ar fi fots de presupus ca ar fi trebuit sa stie si povestile tesute in jurul lui Alexandru si Caesar . Povestile zic ca amandoi au avut un vis care i-a ingrozit : isi violau mamele. Imediat au fugit la un oracol „ce zeu ma blestema si cum pot sa il imbun?” Raspunsul a fost … oracolul cu nasul in pamant „stapane nu este vorba despre mama ta! Cea pe care ai visata ca o violezi este Pamantul Mama pe care il vei lua in stapanire prin forta armelor! Vei cuceri lumea!!!” Cine stie? Cel putin Caesar era incredintata in soarta sa … cand pe o barca mai mare sau corabie mai mica prinsa in furtuna si-a aruncat mantaua s-a ridicat in picooare :”nu va temeti! Il duceti pe Caesar si norocul sau!” linistind echipajul …

    Apreciază

   • Ana spune:

    Poveștile astea le-am citit, dar noi am deviat de la subiect. Nu contează. Am avut la ILUniversale o profesoară care era domnișoară bătrână, de vreo 56 de ani. Era puțin cam dusă și orele ei căpătau nuanțe mistice… Dar cu abordări inedite. A murit de inimă.

    Vă iau cu religia? Îmi vine să râd! Eu am atras atenția asupra unei schimbări sociale/umane majore fără s-o condamn ori s-o laud. Este o schimbare și atât. Nu am spus niciodată dacă eu personal sunt religioasă, care ar fi religia mea, mi-am exprimat doar opinia în legătură cu rolul pe care ar trebui să-l aibă religia în societate, aplicat pe vremurile noastre. Am spus că filozofia de viață elaborată de Isus este cea mai potrivită pentru a menține echilibrul și pacea într-o societate. N-am vorbit despre convingerile personale religioase, ci despre oportunitatea și condițiile în care ar trebui să funcționeze aceasta în societate. Spre deosebire de alții, dacă aș posti, m-aș spovedi sau aș face penitență, nu v-aș spune și nu v-aș toca la cap că trebuie să faceți la fel. Pur și simplu am ajuns să fiu aproape sigură că nicio morală n-are cum să reziste fără un fundament religios. Iar fără convingeri morale ne-am dus naibii ca specie.

    Visul lui Caesar l-aș fi interpretat și eu la fel. Nici el nu era sănătos, oricum. Asta nu înseamnă că oamenii tulburați n-au scos la lumină idei geniale. Dimpotrivă!

    Cred că omul mergea spre condiția lui de ființă rațională și era aproape, dar tehnologia îi stă în cale. Nu spun că va ajunge perfect rațional, ci că are potențialul necesar. Dar nici eu, nici dumneavoastră, nimeni, de fapt, nu poate demonstra științific vreuna dintre variante. Și dacă nu ne costă nimic să gândim și să vorbim, de ce să n-o facem?

    Dumneavoastră pesimist, eu optimistă.

    Apreciază

   • Ana spune:

    A, ce-am vrut să zic de ora domnișoarei bătrâne? Am discutat, sau ne-am certat și cu „Broaștele”, dar și despre Oedip. Mulți au spus ce ați spus și dumneavoastră, dar domnișoara M. ne-a întrebat „De ce a fost îndepărtat copilul???” Nu pentru că cei implicați considerau fapta posibilă și probabilă, cine știe, poate din experiențe anterioare?

    Apreciază

   • Ghita Bizonu' spune:

    Nici rușii de azi n-ar mai merge la Stalingrad cu țigara aprinsă pe sub apă, asta-i sigur! Tohara uda nu arde …insa in rest stiu gluma .
    Dar nu as pune pariu mai ales ca au o traditie r’hus….
    Insa imi aduc aminte de un pasaj din Cuceritorii lui Malraux „si astfel China celor o mie de vicii a descoperit viciul eroismului”
    Rusii nu sunt celebri ptr temperanta …

    Apreciază

   • Ana spune:

    Stați liniștit, touchscreen-ul a ajuns și la ei.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: