Președintele primelor 100 de zile: SUA, o țară care are doar politică externă?

La implinirea primelor 100 de zile la Casa Alba, noul presedinte american Donald Trump s-a declarat multumit de realizarile pe care le-a obtinut. „Avansăm grozav de bine, facem enorm de multe lucruri”, a sustinut Trump. “Nu s-a mai vazut asa ceva”, “nimeni n-a mai facut ce am reusit noi sa facem in 100 de zile”, a mai afirmat el, fara a face insa un bilant propriu-zis.

Totusi, cateva infrangeri “grozav” de grele, pentru a folosi unul din termenii sugestionabili folositi de Donald Trump, cum ar fi pierdera bataliilor in justitie, legate de imigratie, si in Congres, privind sistemul de sanatate, arata ca lucrurile stau diferit de cum le-a prezentat seful Executivului american.

Pe de alta parte, un fapt incontestabil, care nu poate scapa niciunei analize comparative obiective, este ca Trump s-a preocupat cu precadere de politica externa, pentru cea interna neramanandu-i prea mult timp, ceea ce explica si inregistrarea rasunatoarelor esecuri interne, care practic au blocat functionarea Administratiei inauntrul tarii.

Avand in vedere urgenta nevoilor de reforme structurale ale economiei, politicilor sociale si statului hipertrofiat si intensiv resursofag, s-ar putea spune, cu destul temei, ca prioritatile Administratiei Trump ar fi trebuit sa fie in ordine inversa, intai politica interna, ca doar cu aura de “antisistem” a castigat alegerile, apoi politica externa. Cel putin in partea de demaraj a mandatului, pentru fundamentarea si pornirea reformelor.

Donald Trump a ales insa ca din primele clipe, si apoi pe tot parcursul primelor 100 de zile, sa se arunce in fluxurile vietii internationale, cu pozitii inflexibile, radicale si cu vointa relativ exaltata, pentru a controla incontrolabilul, pentru a aduce toate comportamentele, evenimentele si reactiile de pe scena mondiala sub controlul vointei sale.

In mod evident si pe cale de consecinta, pentru obtinerea unui astfel de efect in politica externa a  SUA, a carei esenta pare sa fie ilustrata cel mai bine de ideea transformarii acordurilor in dictate, este nevoie de dedicare de dimineata si pana seara, cu proiectarea de scenarii, evenimente, renegocieri si/sau de alte instrumente de modelare internationala.

Inevitabil, apare o intrebare. Pot, oare, SUA sa devina din nou marete si puternice doar prin politica externa? Pentru comparatie, pentru a reveni ca mare putere dupa episodul antisistem privind fosta URSS, Rusiei i-au trebuit aproape doua decenii de focalizare pe politica interna.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/04/28/dupa-primele-100-de-zile-la-casa-alba-trump-se-declara-multumit-de-realizari-20-16-51

http://stiri.tvr.ro/100-de-zile-cu-donald-trump-pre–edinte–administratia-mea-a-schimbat-profund-modul-de-a-face-politica-la-washington_817087.html#view

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: