Scrisoare: Despre imensitate

Ghitza, daca tot te-ai oprit la unul din cele doua sensuri in care am scris despre „imensitate”, la cel fizico-geografic, desi imensitatea poate fi resimtita si traita in mult mai multe feluri, istoric, cultural, militar, inclusiv in mod subiectiv, psihologic, sentimental, erotic, cred ca ai parcurs stepa dobrogeana si/sau stepa baragana (v. si multiplele sensuri orientale, tatara, turca, pecenega, scita, ale stepei ialomitene, Campia Baraganului:: „crivat”, „„furtună”, „vîrtej”, „vifor”, „desert”, „curgan” etc.). Chiar cand mergeai vara cu trenul la mare, de la Bucuresti la Constanta, te plictiseai cand vedeai pe fereastra vagonului campie, campie, numai campie, cum ar zice Donald Trump, folosind repetitia ca intarire (v. stereotipia „stiri false, false, false”).

Prin urmare, pentru un roman nascut la Mocra, in stanga Nistrului, am putea spune intre doua stepe, nemijlocite Republicii Moldova, cuvantul „imensitate” are o acoperire bilingva, rusa si romana, chiar daca asimetrica. Eu cred ca mioritismul romanesc baladian si blagian, deal-vale, are si o alta forma de exprimare, sa-i zicem mai cosmogonica, vazuta nu din tren, ci din avion sau nava cosmica, respectiv alternanta geografica munte-campie, iar din acest punct de vedere Europa si Rusia sunt tot atat de „sinusoidale”, cu forme geografice inalte si joase. Desigur, in ceea ce ne priveste avem o licenta poetica, mioritismul, derivat de la mioara (oaie tanara), dar la scara continentala euro-rusa si chiar euro-asiatica corespondente ale spatiului mioritic romanesc ar putea fi denumirile de spatiu bovidic/tauric derivat de la grupul vitelor cornute mari (vaci), in special in Vest, si de spatiu cabalinic (cai), cu deosebire in Est (v. caii iuti asiatici, folositi de turci/tatari/mongoli in incursiuni/migratii spre Vest).

Deci sinusoidismul sau spatiul sinusoidal munte-campie este propriu atat Europei cat si Rusiei. Important nu este ca nu sunt in proportii egale, ci faptul ca simtirea, perceperea imensitatii nu este straina nici europeanului, nici rusului. Ce-i drept, la romani/daci sinusoida geografica este completa, munte-deal-podis-campie-delta-mare-insula (pe ultima o uitasem), o geo-diversitate armonioasa destul de rara la scara unei entitati etno-natio-statale, cu care putini se pot lauda. Insa la scara continentala formele geografice sunt compensatorii. De aceea nu as politiza nici campia, pentru ca nu numai rusii o au, nici dealul, nici valea, nici muntele, pentru ca le au si altii, Este o absurditate sa generezi raporturi de ostilitate pe motive geografice. Dupa parerea mea, abordarea corecta este cea naturala, care consta in unitatea morfo-fizico-geografica a continentului. Cat priveste mersul lui Eugen Doga la Moscova sau ca prenumele ii este rusificat in Evghenii, sa nu uitam ca si romanii mergeau la Budapesta, iar Ion si Gheorghe, de exemplu, deveneau maghiarizate Ianosi si György.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: