Este binecunoscut ca vestile despre evenimentele din tarile in care ambasadorii americani sunt acreditati circula cu rapiditate dinspre Ambasade spre Departamentul de Stat. Ca si, adiacent, propunerile de reactii atitudinale politice. Foarte probabil ca asa s-a intamplat si cu stirea despre protestele de marti seara fata de votarea gratierii faptelor de coruptie de catre majoritatea PSD din Comisia juridica din Senat.
Intr-un comentariu pe acest subiect al televiziunii americane MSNBC, care s-a brodat pe ideea tendentioasa ca “efectiv s-a incercat sa se legalizeze coruptia”, a fost usor de recunoscut teza politico-ideologica “stanga – jos!, dreapta – sus!” a ambasadorului american la Bucuresti, Hans Klemm, al carui amestec in treburile interne ale Romaniei este o caracteristica reprobabila, in numele nu mai putin reprobabil al unui fals “stat de drept” si al unei false “lupte anticoruptie”.
Numai ca in tara in care coruptia isi face lobby nestingherit pe holurile parlamentului (v. grupurile de presiune, care nu obtin pe gratis concesiile legislative) si in care cultura violentei isi face prozeliti mai degraba la nivel de individ decat de grup (v. rata ridicata a cazurilor de violenta civila individuala), jurnalista Rachel Maddow, careia i-a apartinut comentariul de la MSNBC, a cam zbarcit-o. Moderatoarea a esuat intr-o instigare in direct, cu care a dat de gard “corectitudinea politica” (si aceasta la fel de ipocrita, daca de pe stilul vechi ne amintim de “perla” Victoriei Nuland prin care confunda halucinant strada cu “statul de drept”).
Maddow a apreciat tenacitatea protestelor anti-gratiere din 2017 si a transmis cu parere de rau ca americanii nu au astfel de reactii cand vine vorba de deciziile administratiei Donald Trump cu privire la HealthCare. Ba chiar a evocat Revolutia din 1989, tunandu-si comentariul, probabil spre disperarea politicienilor si uluirea celor care faceau transmisia, cu remember-ul ca o astfel de lupta populara Anti-Sistem nu a mai fost de secole in America.
Ce nu a inteles americanca e ca noua politica nu vrea “legalizarea coruptiei”, nici pomeneala de asa ceva. Romania Curata are nevoie de un reset, de gratierea celor care, din greseala sau din nevoie, au fost atinsi de coruptia de tranzitie. Vremea acumularii salbatice si a viciilor de privatizare a apus. E nevoie de o clementa istorica, de etapa, prin care si gratiatii si amnistiatii sa se integreze in lupta anticoruptie, care, cu randurile intarite, va avea toate sansele de victorie.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21751974-video-protestele-din-romania-date-exemplu-america.htm