Mizeria mediei mainstream – diminuarea libertatii de exprimare: “Stirile false”, stiri incomode? Ingrijorat de comunicarea alternativa si respingerea manipularii, Facebook a sters “zeci de mii de conturi” din Marea Britanie, sub acoperirea combaterii “fake news”

Potrivit unui raport anual al organizatiei americane Freedom House, libertatea de comunicare prin mass-media, care o include si pe cea prin retelele de socializare, s-a diminuat din nou in 2016, existand temerea ca situatia s-ar putea inrautati in 2017.

Opiniile si comentariile privind faptele si deciziile politicienilor sau marturiile de la fata locului in cazul unor evenimente politice sau de alta natura, comunicate prin presa sau retelele de socializare, exprima fatete diverse ale acestora, contribuind la o mai buna intelegere si lamurire.

Insa apelul la cenzura – care mai nou se manifesta sub forma stergerii in masa a conturilor de pe platformele de comunicare – decredibilizeaza, arata ca se incearca sa se ascunda ceva care nu este in regula, un abuz, o ilegalitate, un grup infractional organizat, mergand pana la aspecte care pot tine de anacronismul unui sistem sau ilegitimitatea unui regim.

In discutie nu intra cazurile de nemoderare pe platformele de comunicare a abaterilor de la normele de limbaj civilizat, ci criticile privind persoane si institutii, oricare ar fi ele, care pot oferi idei de indreptare si perfectionare, deci o sansa de drenare a societatii.

Despre o societate in criza sau o politica care o duce intr-o directie nesigura, cum este Marea Britanie prin controversata politica a Brexitului, sunt normale cresterea criticilor cetatenilor si reflectarea nemultumirilor lor in comentariile de pe retelelel de socializare.

Facebook a șters

Foto: Stiri.TVR.RO

Potrivit The Telegraph, Facebook a șters mii de conturi din Marea Britanie și a revizuit fluxul său de știri în încercarea de a combate asa-zisul fenomen „fake news”, pe fondul unor alertari politice că gigantul internet ar juca un rol în răspândirea știrilor false.

Cu o luna inainte ca britanicii sa mearga la urne, pentru alegeri parlamentare anticipate, care se spera ca vor da un cec nou premierului Theresa May si guvernului sau conservator pentru a duce pana la capat decizia de iesire din UE, Facebook a anuntat, luni, introducerea unei tehnologii care sa identifice conturile care ar raspandi “fake news”.

Culmea Facebook a discutabilei masuri, prin selectivitate, urgenta si intransigenta, probabil la comanda, este ca aceasta sesizare sau autosesizare nu a functionat cand organizatiile teroriste isi faceau mendrele in retelele de socializare, cat si falsa motivatie ca “fake news” ar fi influentat alegerile din SUA si Europa, afirmatie pentru care nu a existat nicio proba. Practic, Facebook va introduce cenzura politica si electorala, prin etanseizarea internetului Marii Britanii fata de stirile incomode, etichetate ca “fake news”,  si supravegherea circulatiei selective a stirilor in interiorul sferei online britanice.

http://stiri.tvr.ro/marea-britanie-facebook-a-ters-zeci-de-mii-de-conturi-in-incercarea-de-a-combate-fenomenul-tirilor-false_817406.html#view

https://magnanews.ro/2017/04/28/freedom-house-libertatea-presei-diminuata-din-nou-2016/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: