Pro-UE ≠ Pro-Globalism

O nota caracteristica a evolutionismului politic macronist, cel putin la nivelul primelor declaratii despre integrare si globalism, urmand sa-i vedem mai bine specificul in actele de guvernare, este ca acesta urmareste disocierea neta a politicii pro-UE de infamantul globalism. Respingerea virulenta a acestuia din urma de catre national-frontista Marine Le Pen, care a obtinut cu aceasta tema de campanie prezidentiala o treime din voturile francezilor, a fost un semnal care a aratat ca o parte importanta a societatii franceze dezavueaza transant politicile globaliste, care sunt eroziuni si chiar atacuri pe identitate si diversitate, aspecte definitorii ale democratiei reale, dar si pe natiuni si state, care sunt elementele de osatura ale protectiei cetatenilor si comunitatilor si cadrele de baza ale echilibrului, stabilitatii si securitatii.

De altfel, orbul politic sau rau-intentionatul politic Nigel Farage, fostul lider Ukip care a sustinut si sustine sinuciderea politica si economica colectiva a Marii Britanii prin iesirea acestui stat si a cetatenilor sai din Uniunea Europeana, nevazand sau ignorand ca acest cadru comunitar asigura protectia multipla a statelor si cetatenilor din compunerea sa, inclusiv sau mai ales drepturile omului, si sunt deja indicia ca Brexitul va pune sub semnul intrebarii aceasta achizitie istorica, a drepturilor omului, speculeaza ca extremista de dreapta Marine Le Pen va reveni si mai puternica peste cinci ani si va castiga pana la urma presedintia Frantei din cauza politicilor pro-UE si pro-globalizare ale lui Macron.

Numai ca evolutionistul politic Macron, un pro-european si un pro-UE convins si determinat, nu va duce Franta in directia globalismului uniformizant si subjugant, distrugator al statelor si natiunilor si a tuturor celor care decurg din libertatea si suveranitatea acestora, in urma carora globalismul isi va pune pe trupul UE peceta inrosita in foc, ca a unui proprietar pe vitele sale, pe care va scrie “Sclav”, al egoismului discretionar si al lacomiei nesatioase ale capitalului camataresc global.

Statele Unite ale Europei (SUE), franghia pe care Statele Unite ale Americii (SUA) au oferit-o surazatoare in repetate randuri Uniunii Europene, nu este un obiectiv al evolutionismului politic macronist. Dimpotriva, fantasmagoria SUE este tratata drept ceea ce este, un risc suicidar colectiv european. Integrarea europeana vizata de evolutionismul politic macronist este intr-o alta cheie, care ramane in mainile tuturor membrilor integrati. Federalizarea va fi exclusa, pentru a evita punerea cheii deciziilor politice in mainile unui grup restrans de birocrati. Excluderea federalizarii inseamna de fapt respingerea integrarii politice, care la randul ei presupune o integrare totala, un totalitarism al centrului in raport cu partile. In timpul campaniei electorale, Emmanuel Macron a militat pentru o aprofundare a integrării europene, inclusiv prin crearea unui minister de finanțe și a unui buget al zonei euro.

O integrare partiala, pe cateva domenii, liber impartasibila de cei care vor sa o adopte, in care partilor li se vor respecta specificul, interesele si, ceea ce este cel mai important, vointa si deciziile. In aceasta idee este si abordarea de “cooperare” franco-germana, esential diferita de “integrare”, asupra careia Parisul urmeaza sa cada de comun acord cu Berlinul, dupa alegerile parlamentare germane din toamna. Au fost evocate trei domenii de “cooperare” bimotora, politicile de securitate si aparare, energetica si fiscala. Aprofundare prin reformare si/sau integrare prin cooperare mi se par a exprima, cel mai apropiat de ce se vrea, viziunea pro-europeana si pro-UE, rupta de globalism, a evolutionismului politic macronist.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: