Vizita lui Erdogan in SUA: “Lupta comuna antiterorista”, o masca? Steagurile PYD, a carei aripa militara YPG este considerata terorista de Ankara, au fluturat la Washington, ranind sensibilitatea Turciei

Dupa bilantul extrem de prost al politicii externe a predecesorului sau, președintele american Donald Trump face eforturi evidente sa imbunatateasca relatiile SUA cu mari actori globali si regionali. Insa unele evenimente discutabile, care apar in decorul politic american al unor vizite straine de acest rang la Casa Alba, umbresc aceasta campanie.

Un astfel de eveniment, de pomina prin iesirea lui din sfera diplomatiei preventive si a curtuoaziei fata de un oaspete strain si intrarea in cea a unei inoportunitati jenante, a fost atacul american cu rachete asupra Siriei, pe care Trump l-a ordonat in timpul vizitei in SUA a presedintelui Chinei, Xi Jinping, cu care se afla la resedinta privata din Florida.

Președintele american Donald Trump l-a primit marți la Casa Albă pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Nimic in declaratii despre predicatorul Gulen, rezident SUA, acuzat de autoritatile turce de tentativa de lovitura de stat de anul trecut din Turcia, dar SUA si Turcia si-au reafirmat alianta si lupta comuna impotriva terorismului.

„Poporul turc s-a confruntat cu atacuri teroriste oribile în ultimii ani și chiar recent”, a reamintit el. „Relația pe care o avem va fi de neînvins” în confruntarea cu mișcarea Statul Islamic din Siria și Irak, a adăugat președintele SUA. Erdogan a avertizat însă că alianța cu milițiile kurde YPG din Siria este contrară acordurilor existente și inacceptabilă.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/05/16/presedintii-trump-si-erdogan-reafirma-alianta-statelor-unite-cu-turcia-impotriva-terorismului-22-01-46

Dupa intalnirea de la Casa Alba si retragerea sefului statului turc la resedinta ambasadorului Turciei la Washington, in fata acesteia au avut loc violente ale unor demonstranti kurzi, care protestau impotriva vizitei lui Erdogan.

Nu demonstratia in sine a fost problema, ci simbolul sub care a avut loc, steagurile milițiilor kurde siriene PYD (Partidul Uniunii Democratice), considerat de Ankara o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, separatist kurd turc), a carei aripa militara YPG este responsabila de actele teroriste din Turcia.

Provocati si lezati de fluturarea drapelelor politice PYD, sub care cei inrolati in aripa sa militara YPG au provocat “atacuri teroriste oribile” in Turcia, la care doar se referise cu putin timp in urma presedintele Trump, garzile de corp ale presedintelui turc au fost nevoite sa intervina. Incidentul ar fi putut lipsi, daca ar fi fost prevenit, dar tentatia politicii “semnalelor” a fost si de aceasta data irezistibila, in pofida riscului de a lasa sa se vada ce se ascunde inapoia mastilor politice.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/05/17/sua-noua-raniti-in-urma-violentelor-de-strada-de-la-washington-pe-fondul-vizitei-presedintelui-turc-12-27-17

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: