Stagnarea de-teritorializarii Statului Islamic: “Campania de anihilare”. Teroristii au “salutat” sosirea lui Donald Trump la Riad cu un macel in Irak

Noua tactica militara a SUA impotriva Statului Islamic, care continua sa ocupe un teritoriu insemnat in Siria si Irak, a starnit dezamagire in randurile expertilor militari, dar si in ale unor tari din coalitia internationala. Murmurul imperceptibil de “campanie penibila” incepe sa se faca daca nu auzit cel putin simtit, dar americanii au monopolul comenzii, iar de o schimbare sau de o rotatie de leadership nici nu poate fi vorba.

“Campania de anihilare”, noua tactica anuntata de ministrul apararii, Jim Mattis, declansata ca urmare a inițiativele presedintelui Donald Trump dintr-un “plan de accelerare” a campaniei împotriva Statului Islamic, ar viza limitarea la maximum a numărului de luptători străini care ar putea reveni in tarile lor sau pleca in alte tari.

Potrivit lui Mattis, care a sustinut o conferinta de presa la Pentagon, “campania de anihilare” presupune mai ales că forțele coaliției “vor încercui” pozițiile jihadiștilor înainte de a lansa atacuri, pentru ca aceștia să nu poată fugi și regrupa în altă parte (tara). “În rezumat, intenția noastră este ca luptătorii străini să nu scape”, sau cel puțin ca numărul celor care vor reuși să fugă “să fie foarte redus”, a conchis Mattis.

Strategii cred ca aceasta tactica evazioneaza sau amana, intarzie deteritorializarea Statului Islamic, care poate fi invins numai prin actiuni militare ofensive determinate, dupa regulile razboiului de cucerire, care a dus la invingerea unui inamic mult mai puternic ca armata si teritoriu, cum a fost campania din Irak, impotriva lui Saddam Hussein (2003).

Nu uciderea unuia sau altuia din liderii jihadisti, cum din cand in cand anunta triumfalist SUA, ori a liderului suprem, cum a promis secretarul de stat, Rex Tillerson, la convocarea de la Washington a tarilor coalitiei, ar trebui sa fie preocupanta, ci deposedarea Statului Islamic de teritoriile ocupate si redarea lor, libere, Siriei si Irakului.

Argumentatia evitarii unei batalii decisive si finale impotriva Statului Islamic pe considerentul „protejarii” civililor nu functioneaza, este ipocrita, aproape zilnic teroristii ucid oameni nevinovati, dar si periculoasa pentru SUA, deoarece ridica statuie rezistentei dictatorului Saddam Hussein, care nu si-a masacrat poporul in razboiul preventiv al lui George W. Bush, asa cum o face liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Bagdadi, care ucide in mod curent si in masa irakieni si sirieni.

Chiar in ziua cand Donald Trump a sosit in vizita oficiala in Arabia Saudita, sambata, urmand sa tina un discurs despre “speranțele” sale pentru o “viziune pașnică” a islamului, în fața a aproximativ 50 de lideri ai lumii arabo-musulmane, cel puțin 35 de persoane au fost ucise și alte câteva zeci au fost rănite în atacuri cu bombă revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic la Bagdad și în sudul Irakului, dupa cum au declarat oficiali irakieni. Inca un prilej pentru a citi, probabil, un alt mesaj al indignarii in murmurul arabilor si musulmanilor din coalitie: „Daca ar fi murit americani, Statul Islamic si-ar fi aflat de mult sfarsitul”.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/05/20/trump-a-ordonat-o-campanie-de-anihilare-a-jihadistilor-in-irak-si-siria-potrivit-sefului-pentagonului-11-19-06

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: