Manchester Arena: Un semnal evenimential?

Ideea transmiterii unui “semnal” puternic a fost de atatea ori auzita in spatiul public incat nu mai este nicio indoiala ca politica semnalelor politice este un stil politic de comunicare si influentare, mai mult sau mai putin directa sau indirecta.

Atentatul care a lovit în punctul slab al Europei

Foto: Preluare dupa Cotidianul.ro

Atentatul de la Manchester Arena, de luni seara (22 mai), soldat cu 22 de morti si 59 de raniti, revendicat de Statul Islamic, a avut loc cu trei zile inaintea summitului NATO de la Bruxelles (25 mai) si cu doua saptamani si ceva inaintea alegerilor legislative anticipate din Marea Britanie (8 iunie).

Se poate admite ipoteza ca atentatul va influenta unul sau ambele evenimente politice mentionate? Daca da, in ce sens? Daca vor urma consecinte, se poate admite ca atentatul a fost planificat tocmai pentru a forta producerea acestor consecinte?

Deocamdata, privind impactul posibil al atentatului asupra primului eveniment, Londra a scos armata nationala in strada, in sprijinul politiei antiteroriste. Iar cand spui armata, trimiterea la alianta este inevitabila, in virtutea doctrinei de coalitie.

Inainte de a fi luata o decizie politica privind angajarea NATO impotriva Statului Islamic, alaturi de coalitia internationala condusa de SUA (ar fi o eroare in interiorul ei, supradimensionarea interna fiind un risc pentru secretul informatiilor si eficienta operatiunilor), ar trebui observat riscul major al slabirii pozitiilor din Est.

Daca NATO va fi depozitionata de pe Rusia si aruncata asupra Statului Islamic, s-ar putea fragiliza si mai mult pozitia politica a presedintelui Donald Trump si a echipei republicane la Casa Alba, prin alimentarea si atragerea si mai puternica a acuzatiilor democratilor de “filorusism” trumpist.

Ar mai trebui precizat ca atentatul de la Manchester Arena nu a fost cel mai grav din Marea Britanie, ci atacurile din 7 iulie 2005 de la Londra, când 52 de oameni și-au pierdut viața și aproape 700 au fost răniți, cu mult deci inainte de aparitia Statului Islamic.

S-ar putea spune prin urmare ca deficientele antiterorismului britanic sunt mai degraba politienesti si informative, subzistente. Nicio tara europeana, cu atat mai putin insulara Marea Britanie, nu este in situatia de a alerga cu armata dupa teroristi. Nu tragi cu tunul in tantari.

Privind posibila influentare de catre ipoteticul semnal evenimential de la Manchester Arena  a alegerilor legislative din Marea Britanie, mai probabila pare sa fie in sensul iesirii britanicilor din Uniunea Europeana. Fara legaturile politico-economice protective cu Uniunea Europeana, specifice integrarii, Marea Britanie va fi mai vulnerabila in fata imigratiei extra-comunitare si a refugiatilor, din care se recruteaza teroristii.

http://www.cotidianul.ro/atentatul-care-a-lovit-in-punctul-slab-al-europei-301295/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: