Sindromul comunist al cetatii asediate, imbratisat de fostul lider al lumii libere: “Ce ai facut in ultimii 15 ani?” Continuarea strangerii surubului vizelor – abandon al crezului liberal si salt spre societatea inchisa

Constient de gravele slabiciuni ale bazei sale sociale de putere, care-l pozitionau istoric in categoria regimurilor dictatoriale, de putere minoritara infinitezimala (nomenklatura) asupra unei majoritati covarsitoare, comunismul a anulat libertatea de circulatie a cetatenilor, un drept natural al omului, ridicand mitul societatii asediate la rangul de ratiune de stat.

Frica obsesiva a comunismului era ca libertatea de circulatie reprezenta o sursa de riscuri pentru puterea personala si de grup a regimului dictatorial, din care puteau veni forte liberale si dictatocide, care sa provoace brese sistemului si sa-l puna in pericol. Dar de ceea ce-ti este frica nu scapi. Revolutiile europene din 1989 au fost revolutii ale libertatii de circulatie, pe deplin reflectate in simbolistica daramarii zidului Berlinului.

In mod ciudat, defuncta cazuistica comunista care a inchis societatea in fata libertatii de circulatie, in numele tezei ideologice si fals motivatoare a “cetatii asediate”, o vedem reinviata in SUA si Marea Britanie, un cuplu de tari, adeseori autodenumit “special”, mai ales in ultimul timp, care a fost in fruntea lumii libere, comparativ cu lumea nelibera, comunista. Explicatiile pentru aceasta incredibila schimbare de locuri, de roluri si de frici intre cele doua lumi, mai bine zis de imbratisare de catre o parte restransa a lumii vii si globale de azi a unor foste angoase si spaime ale unei foste lumi, care acum este moarta, sunt inca in curs de cautare si fundamentare.

Cert este ca Guvernul SUA a decis, miercuri, sa stranga si mai tare surubul vizelor, prin adoptatarea unui nou chestionar pentru solicitanții de viză din întreaga lume, care trebuie să furnizeze informații despre ultimii 15 ani. Consulatele americane vor cere de acum incolo celor care vor vize numerele tuturor pașapoartelor deținute anterior, mesajele în mediile sociale online din ultimii cinci ani, adresele de e-mail și numerele de telefon din aceeași perioadă și informații biografice privind ultimii 15 ani, inclusiv adresele, locurile de muncă și călătoriile.

Noul nume al vechiului sindrom de “cetate asediata”, care se inchide in fata libertatii de circulatie, se numeste “securitate nationala”. Dar efectul este acelasi, societatea etansa, care, in plus, nu se mai multumeste cu barierele celor doua Oceane. Sa fie oare frica si mai mare? In decembrie trecut, fostul presedinte afroamerican, Barack Obama, despre care multi spun ca are constiinta extrem de incarcata, lasa sa-i scape o idee dintr-o logica rebarbativa: „Ce ne fac ei noua, putem sa le facem si noi lor.” Desigur, pentru cine face diferenta intre primitivism si civilizatie, o parte a ideii nu este de luat in seama. Americii sociale nu-i poate face nimeni nimic. Dar America politica celorlalti?

https://www.agerpres.ro/externe/2017/06/01/sua-adopta-reguli-mai-stricte-pentru-acordarea-vizelor-05-19-19

4 Responses to Sindromul comunist al cetatii asediate, imbratisat de fostul lider al lumii libere: “Ce ai facut in ultimii 15 ani?” Continuarea strangerii surubului vizelor – abandon al crezului liberal si salt spre societatea inchisa

  1. Ghita Bizonu' spune:

    Nu exista liberate de ciculatie ca un drept absolut al omului …..
    Asta fimdva exista vize, contingentari samd.
    Din anii 20 SUA au impus restrictii la emigratie. Isi gacusera” plinul”. Australia si ea are cote si conditii….

    Ce crdeti voi ca este libertatea fundamentala este o misculatie americaneasca care menita sa provoce neplaceri si poate veav represalii in tarile fostului Pact de la Varsovia.
    Insa ce este „ciudat” este ca la un moemnt dat regimul Ceausescu a putut sa zica „va vedeti ca am dat niste pasaparte si aia stau si plang la usa amabasadei voastre!”
    Mai tarliu prin 91 cca 100 de insi au pus niste corturi langa o loacnata a US Embassy. Ca doreau vize .

    Sa nu mai zicem ca cic alibertatea de iscare ptr cetatenii ruropeni. Ei bine se pare ca romanii nu [prea sunt europeni chiar 100%. Oricum mai putin europeni decat aia din Mali sau Pakistan

    Apreciază

    • Categoric, niciun drept nu este absolut, insa problema apare in modul dual de raportare (dublul standard), cand de absolutizare, cand de relativizare, la tine sau la altii, dupa cum bate vantul intereselor proprii, pentru a obtine avantaje unilaterale. Putem numi aceasta „misculatie” duplicitate, ipocrizie sau altcumva, insa e clar ca pretul ei este pierderea increderii unii in altii (Valentin Naumescu, un excelent analist si o respectata personalitate, a dezvoltat foarte bine subiectul in articolul sau cel mai recent).

      Apreciază

  2. Ghita Bizonu' spune:

    Termenul de totalitarism a fost pus in circulatie de Hannah Arendt, in “Originile totalitarismului” Cuvantul apartine lui Mussolini

    Apreciază

    • Da, unuia i se datoreaza paternitatea, celeilalte raspandirea termenului de totalitarism, dar si semnificatia reprobabila, opusa celei initiale. Probabil ca Arendt ar fi, acum, in incurcatura privind semantica politica a termenului de totalitarism. Ceea ce este de remarcat este ca in noile conditii, ale nationalismului si protectionismului, care poarta indiscutabil marca „Donald Trump”, s-a deschis o falie crescanda intre termenii „totalitarism” si „dictatura”. Nu m-ar mira daca Hannah Arendt, daca ar mai fi trait, ar fi revenit la semnificatia exaltata de Mussolini, privind controlul total pe care natiunile si statele nationale trebuie sa-l aiba asupra lor …

      Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: