Vest-Capitalism: Noua nomenklatura si noua societate inchisa (un raspuns si un calcul sugestiv)

Preluare adevarul.ro: Harta Lumii

Mircea Popescu, multumesc pentru interactiunea ideatica. Din asa ceva se naste progresul si prin asa ceva putem distinge intre adevar si fals . Dar, iertati-ma, ceva realism?

Nomenklatura celor 1%, mult mai “subtire” decat cea originara, care a inspirat termenul in comunism, spre deosebire de care cea capitalista are si tentacule transnationale, este o realitate pe cat de incontestabila, pe atat de monstruoasa.

In capitalismul de referinta, care a impus o ordine a unor interese unilaterale, excluderea sociala de la resursele de baza, de subzistenta, a atins proportii miliardare, ale unei opresiuni mondiale.

Pentru a intelege esenta opresiva a unilateralismului, care se hraneste pe seama Lumii, ajungand la dimensiuni diforme si dezgustatoare sub aspectele rapacitatii si parazitismului nemasurate ale egotismului, va invit sa faceti un calcul extrem de simplu si de relevant.

Daca fiecare cetatean al Terrei ar avea dreptul la cel putin o actiune din avutia globala, marii “emergenti” demografici ar trebui sa detina pachetul de control.

Acest lucru ar fi de o normalitate zdrobitoare, cel putin din punctul de vedere al marilor teorii politice in circulatie – democratia, drepturile omului, statul/lumea de drept etc.

Daca in privinta nomenklaturii forbiste ne-am lamurit, tendinta inchiderii societatilor britanica (Brexit) si americana (Amexit) este si mai usor de perceput si de inteles, in virtutea evenimentelor in curs, ai caror martori suntem dupa decizia UK de iesire din UE si cele ale USA, de iesire din acordurile fundamentale ale Occidentului si ale Lumii.

Intoarcerea spatelui Lumii si inchiderea in fata Lumii are cea mai fierbinte si mai palpabila expresie in retragerea USA din acordurile climatice de la Paris.

Ce ar mai fi de comentat? Sa fim seriosi, critica politicilor discretionare si iresponsabile au de-a face cu politica americana, nu cu poporul american, care, sa nu va surprinda, si el este la fel de zombat ca celelalte popoare, chiar daca in alte forme.

Dintr-un anumit punct de vedere, facut cunoscut de multi de multa vreme, s-ar putea spune ca poporul american este marele sclav al unei mici minoritati.

Pentru noi, cei din Est, noua “nomenklatura” si noua “societate inchisa”, din Vest, sunt niste lucruri déjà vu, pentru care avem cei mai specializati analizatori si fata de care, prin urmare, nu putem mima ca nu stim despre ce este vorba. Asa a inceput totul si asa poate reincepe totul…

Anunțuri

3 Responses to Vest-Capitalism: Noua nomenklatura si noua societate inchisa (un raspuns si un calcul sugestiv)

 1. Aveti o replica in articolul: ”unitate sau unificare?” pe blogul meu la adresa: (https://mipopescu.wordpress.com/12-ue-si-nato/unitate-sau-uniformitate/)

  Mircea Popescu

  Apreciază

  • Va inteleg si va impartasesc ingrijorarile privind “uniformizarea dirijata”, cum foarte bine ati spus, a tarilor membre ale Uniunii Europene, cat si in privinta lipsei de alternativa a Romaniei, datorate unei politici externe unidirectionale.

   Dar cred ca reformarea UE va reduce semnificativ spatiul de “uniformizare dirijata”, probabil la zona euro, care este intemeiata atat pe afinitati cultural-civilizational-religioase, cat si pe comparabilitatea economiilor, a nivelurilor de dezvoltare ale tarilor componente.

   In zona euro, sansele “uniformizarii in SUS” sunt foarte mari, deci o astfel de uniformizare va fi dorita si acceptata de tarile euro. In zona non-euro, sansele “uniformizarii in JOS” sunt foarte mari, ceea ce va fi inacceptabil pentru toti, in primul rand pentru tarile puternice, care si fac Europa puternica, iar daca Europa este puternica, toti vom fi puternici, desi in grade diferite, potrivit contributiilor fiecaruia.

   Rezultatele viitoarelor regrupari din UE, pe care nu le-as dramatiza mai mult decat trebuie, pentru ca ele sunt naturale si imperative, cine poate alerga mai repede sa o faca, sa nu stea dupa restul plutonului, Europa fiind la randul ei angajata intr-o competitie mondiala, ei bine, aceste regrupari ne vor afecta inevitabil, prin scaderi ale resurselor financiare primite si obtinute pe relatia Vest. Problema e, vom avea destula imaginatie politica si, mai ales, vointa politica incat sa compensam aceste scaderi prin cresteri obtinute pe relatia Est?

   Indraznesc sa raspund cu NU, avand in vedere orbirea ideologica a actualului leadership prezidential, care repeta monofonic si suparator o aceeasi nota muzicala, Vest, Vest, Vest…, uitand ca armonia, si inca ce armonie!, vine din polifonie, sau, geopolitic spus, dintr-o politica externa omniazimutala.

   Cand vorbiti de Germania, va recomand sa nu uitati martirajul ei de aproape 50 de ani, de atlantismul care a tinut-o la pamant (Germans down!), de harnicia si creativitatea ei exceptionala – cred ca are geniul tehnologic, iar americanii stiu asta, dar caimacul pe care SUA l-au luat Germaniei dupa WW2, prin luarea ca prada de razboi a achizitiilor stiintifice germane si a savantilor germani, cu von Braun in frunte, s-a cam dus, iar SUA nu au decat mestesugul viclean al cuvintelor! – cat si de faptul ca spre deosebire de poporul american, poporul german s-a lecuit de seductia facila si agresiva, obtinuta prin discursul sforaitor al unuia care spunea ca este german si ca va face Germania mare, dar nu era nici german, nu a facut nici Germania mare, dimpotriva, a facut-o mica.

   Privind pretinsa intoarcere a spatelui non-uniformitatii de catre Donald Trump, prin sustinerea ideii de “tratate bilaterale si tratate diferentiate cu statele nationale”, sa nu ne amagim, aceasta este o cale de a ocoli tratatele mutilaterale, cum sunt cele ale UE (sau ale ONU, in cazul tratatului climatic de la Paris, semnat de aproape 200 de tari), ba chiar a lovi in interesele UE, in interesele ei multilaterale, ale celor 28-1, adica in interesele fiecarei tari membre, ceea ce este inacceptabil. Aceasta este o stratagema inselatoare, ostila UE si, in ultima instanta, fiecarei tari comunitare. Cand comunitatea este inselata, lovita sau sufera, orice membru al ei este inselat, lovit sau sufera. Opozitia dintre multilateralitate si uniformitate este falsa, toate partile unui tratat multilateral trebuie sa se conformeze, sa se “uniformizeze” prevederilor pentru care au semnat si pe care s-au obligat sa le respecte in egala masura (deci “uniform”). Dar, diferentierea multilateralitatii, in urma regruparii, ofera o flexibilitate mai mare, care poate fi folosita compensatoriu, dupa cum crede fiecare de cuviinta, pentru a compensa pierderile dintr-o parte cu castigurile dintr-o alta parte. Unitatea UE, a Europei, prin unitatea valorilor si principiilor fundamentale, ramane in veci cel mai de pret giuvaer European, pe care l-am regasit dupa 1989. Ce inseamna asta? Ca in primul rand sunt ROMAN, iar in al doilea rand sunt EUROPEAN, inainte de a fi orice altfel de INTERNATIONALIST. Acum si pentru totdeauna, orice s-ar intampla. Amin!

   PS/NB: Un “Amin!” politic, dar si crestin, fireste. Apreciez motto-ul emblematic “Diaspora si Reintregirea. Societatea civila pentru reintregirea Romaniei”. Cand e vorba de Romania si de Reintregire, nu mai conteaza ca suntem de stanga sau de dreapta, ci doar ca suntem Romani. Cu stima, F. P.

   Apreciază

   • @fragmentariumpolitic: „Cand comunitatea este inselata, lovita sau sufera, orice membru al ei este inselat, lovit sau sufera.”

    Pentru moment, in opinia mea, multi membri din interiorul comunitatii (UE) sunt inselati, loviti sau sufera din cauza comportamentului diferentiat pe care-l aplica cei numiti (nu alesi) sa conduca destinul comunitatii.
    Legat de Germania, avem perceptii diametral opuse despre cine a avut de castigat din relatia SUA-Germania. Sigur, daca va referiti la faptul ca Germania a fost infranta si expansiunea ei imperialista a fost stopata mai ales datorita trupelor americane in al doilea razboi mondial, atunci, da, Germania are de ce sa se planga.

    Tocmai am pe masa si studiez „Principiul nationalitatilor” un manual scris in perioada interbelica de prof. Ovidiu Vladescu, conferentiar la Universitatea din Bucuresti.
    Foarte interesant este tocmai capitolul dedicat „Teoriei erudite germane” asupra notiunii si caracteristicilor natiunii, teorie dezvoltata pe o perioada de peste 185 de ani. Deci se poate spune ca deja aceasta exista adanc inradacinata in spiritul german.

    Si intr-adevar, in politica promovata astazi de cancelarul german, Merkel se intrevad multe din principiile acestor teorii chiar daca au fost pieptanate cele rasiale.
    Dar intreg comportamentul nemtilor, pleaca de la principiul calauzitor al guvernelor germane: „Macht geht vor Recht”,(Puterea vine inaintea dreptului) adica numai acela care poseda forta poate vorbi de drept si care se aplica si astazi, sub forma mascata a doua categorii de popoare: „Kulturvὅlker” (popoare de cultura) si „Naturvὅlker” (popoare naturale – inferior culturale).
    Conform scolii germane, cele din urma ar trebui sa accepte cu docilitate si recunostinta dominatia primelor.

    Probabil aceasta explica si clasificarile pe diferite grade a tarilor din Est socotite „subculturale” (fata de „cultura” vestica), clasificari primite, vad cu docilitate si recunostinta de unii dintre dumneavoastra.

    In legatura cu natiunile, teoria germana sustine ca principiul nationalitatilor este totdeauna periculos si eronat (cu exceptia natiunii germane). Ba mai mult, tarile mici trebuie sa dispara.

    Si exact acelasi principiu al lichidarii statelor nationale este promovat de UE aflata sub bagheta Germaniei.

    Eu as zice ca fiind roman sunteti, oricum european. Chiar si eu. Sau cei care nu apartin unei tari europene nemembre UE, nu sunt europeni?
    Dar eu, nu sunt nici macar eurosceptic (ar fi un nonsens), ci sunt euroingrijorat. VedetI:
    (https://mipopescu.wordpress.com/12-ue-si-nato/euroingrijorarea/)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: