„Cui ii foloseste?” Teroare la Teheran: Atacuri, cu morti si raniti, asupra Parlamentului si Mausoleului Khomeini. Primul efect politic, Iranul iese de pe lista suspiciunilor de terorism

Atac in parlamentul iranian Foto: Twitter

Agentia Reuters, surprinzator de pe faza in toate atacurile teroriste, a transmis, miercuri, citand surse iraniene, stiri si imagini despre doua atacuri, in Teheran, si un al treilea dejucat de autoritatile iraniene.

Trei barbati inarmati au atacat parlamentul iranian, soldat cu 7 morti si 4 ostatici. Un alt atac, sinucigas, a avut loc la Mausoleul Khomeini, incheiat cu un mort si mai multi raniti. ISIS a revendicat atentatele. Un al treilea atac a fost prevenit prin arestarea echipei de teroristi.

Primele intrebari se refera la cine sunt teroristii si cine sunt stapanii lor politici. Revendicarea de catre ISIS nu este o garantie. Au fost cazuri teroriste care nu au confirmat revendicarea ISIS, cum a fost cel din Filipine, in ciuda anuntului centrului american de monitorizare SITE.

Daca a fost sau nu ISIS, care prin patrunderea fortelor coalitiei internationale in Raqqa, unde se afla cartierul sau general, pare sa se confrunte existential cu inceputul sfarsitului, este devansata de o alta intrebare, mult mai preocupanta si mai apropiatoare de realitate.

Cui ii folosesc politic atacurile teroriste din Teheran? Cei care isi pun aceasta intrebare specifica anchetelor criminaliste („Cui ii serveste crima?”) si care cunosc foarte bine adversitatile privind jocul influentelor si controlului in regiune, nu pot omite din cercul suspectilor doi actori statali declarati public dusmani de moarte ai Iranului: SUA si Israelul.

Schimburile de replici amenintatoare dintre Iran si Israel au o istorie impresionanta, iar incidentele navale americano-iraniene din Golful Persic, de asemenea. SUA, aliat strategic al Israelului, tatoneaza militar (o provocare iresponsabila) zonele de prealarmare si de securitate ale Iranului, ale carui coaste maritime marginesc intrarea si o buna parte din Golful Persic.

Reusita unui atac terorist chiar in inima Iranului indica, fara indoiala, un potential puternic si sofisticat de observare-supraveghere, cat si un serviciu sau servicii secrete, daca ne referim la o coordonare intre mai multi suspecti, cu o retea vasta si din timp infiltrata, performante care nu pot fi nici pe departe la indemana ISIS, nascut doar de cativa ani.

Dar, “unde dai si unde crapa”, atacul terorist din Teheran va avea un impact neasteptat si de loc pe placul planificatorilor: Iranul va iesi de pe lista tarilor suspecte de terorism. La fel ca si Qatarul, izolat diplomatic, acuzat de terorism sau finantator al terorismului, ceva de rasu’ plansu’.

Si va mai fi o consecinta, si chiar o concluzie. Fara cele doua ciuci ale batailor antiteroriste, cercul suspectilor de terorism se va micsora. Putem sa-i zicem si latul. Daca in urma infrangerii ISIS actele teroriste vor continua, va fi cat se poate de clar ca lumea se confrunta cu un criminal terorist in serie, ca in crimele in serie care au un singur autor.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-21805860-barbat-tras-arma-parlamentul-iranian-trei-persoane-fost-ranite.htm

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: