Marea Britanie post-anticipate: Cu o pozitie parlamentara si sociala slabita, guvernul minoritar May II promite sa aduca britanicilor stabilitatea si vremurile bune carora guvernele conservatoare Cameron si May I le-au dat cu piciorul

Rezultatele alegerilor anticipate din Marea Britanie au infirmat drastic strategia politica si electorala riscanta a guvernului conservator Theresa May, gandita sa-i consolideze bazele parlamentare si sociale in vederea negocierii unui Brexit hard cu Uniunea Europeana.

Mesajul Theresei May privind mandatul de a forma un nou guvern

Ideea aventuroasa “totul sau nimic”, care a fost responsabila de cele mai mari esecuri politice din istorie, a fost tradusa de premierul britanic in termenii “ori obtin acordul post-Brexit cu europenii pe care il vreau, ori mai bine niciun acord”.

Prima parte a strategiei May, cea electorala, a fost deja infirmata, guvernul conservator pierzand majoritatea absoluta in parlament, in urma careia Partidul Conservator si Partidul Democratic Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, favorabil mentinerii unitatii Regatului Unit, vor negocia o noua majoritate parlamentara.

Intrebarea momentului, dar cu bataie lunga, la care va fi dificil de raspuns pe toata durata, imprevizibila, a viitorului guvern conservator, va fi daca guvernul May II va obtine cu o pozitie slabita ceea ce nu a putut obtine cu o pozitie mai puternica.

De fapt, May isi propune o sarcina mult mai complexa si deosebit de contradictorie, aproape imposibila, de a readuce Marea Britanie pe pozitiile consolidate carora conservatorii le-au dat cu piciorul, prin guvernele Cameron II (2015), care a convocat referendumul de iesire din Uniunea Europeana, si May I (2016), care a activat Articolul 50 din Tratatul UE de declansare a Brexitului.

Noile alegeri parlamentare au redus la zero pozitiile parlamentare ale partidului antieuropean UKIP, care nu a obtinut niciun loc in parlamentul britanic, care se adauga cartonaselor galbene pe care electoratul le-a aratat deja Partidului Conservator pentru pozitiile excesive privind separarea de Europa, reinvierea protectionismului, limitarea libertatii de circulatie si a drepturilor omului, pierderi de voturi importante din partea tinerilor, care au votat cu laburistii, abordarea superficiala a chestiunilor sociale.

Cele mai apasate cuvinte din mesajul Theresei May dupa obtinerea mandatului de a forma un nou guvern sunt cele de stabilitate si siguranta. Ori, comentand ironic si politic vocabula ca omul apreciaza lucrurile la adevarata lor valoare doar dupa ce le pierde, analistii constata ca stabilitatea tarii si siguranta cetatenilor au fost pierdute chiar de conservatori, dupa ce au decis sa rupa ancora de securitate care leaga insula de continent.

Atentatele teroriste de la Manchester si Londra, din campania electorala, si incidentul cu cutite si ostatici de la Newcastle, imediat dupa alegeri, arata o noua tendinta, de asemanare tot mai ingrijoratoare a Marii Britanii cu SUA, sub aspectul incalcarii dreptului primordial la viata. SUA sunt macinate de violenta civila de o sistematicitate inspaimantatoare si o gravitate similara actelor teroriste.

Sensul electoral si politic al ultimelor atentate din Marea Britanie, deocamdata doar presupus, care par sa fi intentionat sa influenteze alegerile si Brexitul, deschide o linie de analiza si clarificare a unor potentiale riscuri si provocari, de influentare a cursului politic prin intimidare si frica, obtinute prin atentate teroriste si violente civile. O Mare Britanie distantata si in deriva fata de Europa este o prada infinit mai usoara pentru invazia imigrantilor non-UE, sub a caror masca se ascund jihadistii islamisti. Dintotdeauna, insa, prin valorile si istoria comune patriotismul Marii Britanii profunde a fost de factura europeana.

http://stiri.tvr.ro/theresa-may-a-primit-din-partea-reginei-elisabeta-a-ii-a-mandatul-de-a-forma-un-nou-guvern–acum–sa-trecem-la-treaba_818638.html#view

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: