Un esec al post-modernitatii, care poate fi depasit: Tiganii, mai aproape de primitivismul originilor decat de civilizatie

Angus Fraser (1928–2001), un autor britanic al unei istorii subiective si elastice a tiganilor, “Tiganii. Originile, migratia si prezenta lor in Europa”, incearca sa le aureoleze nomadismul si neintegrarea, ocultand adevarul ca acestea sunt cauzele fundamentale ale ramanerii tiganilor la periferia civilizatiei.

Tiganii Foto: Editura Humanitas

Dilatand politic pana aproape de rupere o istorie, pe care o intinde pana “la mai bine de noua secole” (aproape la concurenta cu ungurii!, desi nicio istorie nu a semnalat un val migrator tiganesc!), a grupurilor migratorii de tigani care s-au asezat in Europa continentala, unde au gasit acceptarea care le-a fost refuzata de Imperiul Britanic, care le este refuzata si astazi imigrantilor europeni tigani de catre Marea Britanie, Fraser idealizeaza, mitizeaza si politizeaza.

Denumirile de “romani” (“triburile romani”) sau de “romi”, data minoritarilor de etnie tiganeasca din Romania, isi au sursa intr-o istorie politica ostila si a confuziei, scrise pentru a servi intereselor de influenta si expansiune ale Imperiului iudeo-anglo-american.

Angus Fraser intra intr-o contradictie de nedepasit, sesizabila de catre orice cititor atent si avizat, atunci cand autorul, pe de o parte, exalta “pastrarea neatinsa a miezul identitar” al tiganilor, care ii apropie mai degraba de primitivismul inceputurilor decat de civilizatia evolutiei, si, pe de alta parte, le deplange ipocrit si politoid inapoierea tribala si dificultatile de adaptare, care ii tin departe de integrarea in civilizatie.

Dar, privind viitorul, nu este cazul sa dramatizam, printr-o politica inteleapta si perseverenta de incluziune, concetatenii tigani, care au ales liber sa traiasca sub cerul Dumnezeului acestor pamanturi, au toate sansele sa se apropie de civilizatie si sa se incarce cu harul sfant care ne-a fost dat pentru a o crea. Prin depasirea inchistarii si asimilarea modernitatii, tiganii pot deveni nu numai consumatori, ci si contributori la civilizatia societatii in care traim.

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-21815313-tiganii-originile-migratia-prezenta-lor-europa.htm

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: