O alta floare sau un alt gradinar?

Sorin Grindeanu si Liviu Dragnea Foto: Agerpres

Am intors pe toate partile cuvintele lui Victor Ponta, referitoare la iminenta unei nesabuite defectiuni politice intre PSD si Guvern. “(…) Nu credeam să mai trăim în România situația în care conducerea unui partid își sabotează propriul Guvern (…)! Sper totuși ca rațiunea și bunul simț atât al membrilor PSD (s.m.) cât și al românilor în general (s.m.) să impună scoaterea acestui subiect toxic de pe agendă!!! Altfel vom plăti toți un preț mare și nemeritat!”, a afirmat fostul premier, într-o postare pe Facebook.

Marturisesc ca le impartasesc intrutotul, si ca evaluare, si ca sperante. Nutresc de mult simtamantul ca intre fondul si forma PSD a aparut o contradictie, dupa 2004, cred, care se tot adanceste. Exista un fond bun, sanatos, robust, masiv, dar forma a devenit intre timp mutanta, bolnavicioasa, superficiala, in care caracteristicile parintilor PSD sunt greu sau chiar imposibil de recunoscut. Pe aceasta forma sau anvelopa sunt puse tot felul de etichete, care sunt cumplit de nemeritate de catre substanta launtrica, de catre masa PSD.

Pe de alta parte, simt cum in gandurile mele politice cele mai intime s-a cuibarit o stare de asteptare existentiala in ceea ce priveste soarta social-democratiei. Si daca ma uit spre varfurile unor partide social-democrate europene, stiu ca temerile mele legate de capturarea si papusarea unor astfel de partide nu sunt chiar neintemeiate. Social-democratia a devenit, daca nu a fost chiar de la inceput, o floare la butoniera capitalismului.

Ce inseamna acest lucru? Ca social-democratia este establishmentara. Ca nu va face niciodata reforme radicale, care sa indrepte nedreptati istorice si sa dea perspective cu adevarat nationale. Nu ca nu ar vrea, ci ca nu va fi lasata, prin etichetele care i se lipesc si sforile prin care este manipulata, din afara. Am serioase indoieli ca maretul si revolutionarul program PSD, pe care romanii si Romania il merita, pe deplin motivat si echilibrat ca nevoi si resurse, va fi aplicat.

Au aparut deja semne de intarziere, de ciuntire sau de blocare a acestui program. Imi este greu sa cred ca sursa lor sunt minti politice romanesti. Mult mai probabil mi se pare ca sursa lor este straina. Care vine din aceleasi laboratoare mucegaite ale unor mumii indoctrinate cu ideologiea rasismului si supraomului, aspiranta la dominatia globala. Cine crede ca steaua e mai stralucitoare decat soarele isi doreste noaptea Lumii.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: