Liviu Dragnea incalca procedurile: Un Guvern cu doi premieri?

Dupa ce coalitia PSD-ALDE a retras sprijinul politic pentru Guvernul Grindeanu, presedintele PSD, Liviun Dragnea, se grabeste si convoaca joi a doua sedinta a CExN al formatiunii pentru a discuta despre o noua propunere de premier.

Liviu Dragnea: Fara sprijinul PSD-ALDE, Grindeanu nu mai are legitimitate ca premier. Voi inainta presedintelui Iohannis o noua propunere de premier

Dragnea incalca insa procedura de propunere a premierului, care nu poate fi facuta decat dupa prezentarea demisiei de catre premierul in exercitiu sau demiterea acestuia de catre parlament, printr-o motiune de cenzura.

Numai in urma uneia din cele doua situatii postul de premier se vacanteaza, din care decurg legitimitatile de propunere de catre PSD si respectiv de nominalizare de catre seful statului a unui nou premier. Altfel, se risca absurditatea unui Guvern cu doi premieri.

Dragnea si-a motivat intentia de a face o noua propunere de premier prin afirmatia potrivit careia „Un prim-ministru este legitim cât timp are sprijinul politic al formațiunilor care l-au votat.”

Lucrurile nu stau insa chiar asa, un premier caruia i s-a retras sprijinul politic poate continua sa-si exercite functia ca independent sau tehnocrat (v. precedentul Ciolos), ori cu un guvern minoritar, pana la prima proba a adevarului in parlament.

Lucrurile se complica pentru Dragnea prin anuntul lui Victor Ponta de a crea o opozitie parlamentara in PSD fata de retragerea sprijinului politic pentru Grindeanu si al lui Daniel Constantin de a sustine in continuare un guvern condus de Sorin Grindeanu.

Pana in acest moment nu este cunoscuta pozitia presedintelui Klaus Iohannis, daca va accepta sau nu sa i se inainteze de catre Dragnea o propunere de nou premier. Grindeanu a declarat ca isi va da demisia doar daca Iohannis va numi un nou premier de la PSD.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: