Grupul Dragnea reinvie partidul-stat: Ordinul de partid este inaintea statului si a legii! Ministrii si-au parasit posturile de comanda in stat la ordine de partid!

Klaus Iohannis: Din punct de vedere institutional, astept rezolvarea crizei

Este scandalos cum grupul politic autonomizat Dragnea, care a capturat polul de comanda din PSD – este limpede ca nu PSD este in cauza – incearca sa preia controlul asupra statului. Presedintele PSD sconteaza pe o falsa cutuma, ca functia (de partid) bate gradul (in stat). Dragnea reinvie partidul-stat, din regimul comunist, cand functia de partid trecea, intr-adevar, inaintea functiei de stat.

Ghinionul lui Liviu Dragnea se numeste insa statul de drept. In statul de drept, exista o precadere a functiilor in stat, in care Primul Ministru este a patra persoana in ierarhia statului, dupa Presedintele Romaniei, Presedintele Senatului si Presedintele Camerei Deputatilor. Primul Ministru Sorin Grindeanu este si prim-ministrul lui Liviu Dragnea, lucru pe care acesta din urma ori nu-l pricepe ori il subapreciaza.

Prin retragerea sprijinului politic pentru premierul Grindeanu si excludera lui din PSD nu inseamna ca actele si ordinele de partid devin automat acte si ordine de stat sau legi. Ordinele de partid ale lui Dragnea nu il pun in ilegalitate pe premierul Grindeanu. Dimpotriva, ilegal ar fi ca premierul sa-si paraseasca postul de comanda, fara ca sa-si fi dat demisia, care trebuie aprobata, sau sa fie demis de Parlament, prin motiune de cenzura.

Ilegale sunt cazurile ministrilor care si-au dat demisiile in urma unui ordin de partid, fara ca acestea sa fie aprobate pe linie de stat si, mai ales, fara sa fie dezlegati de juramantul pe care l-au depus la numirea in functii. Acesti ministri se afla in postura parasirii comenzii, parasirii postului de comanda, si ei inca mai au timp sa se reintoarca la functii si juraminte, pana cand nu se implinesc cele trei zile dupa care intra sub incidenta legii.

Cel mai contrariant fapt il reprezinta insa inactiunea, care pana la proba contrarie poate fi considerata si complicitara, a sefului statului, care ar fi trebuit imediat sa intervina, prin autoritatea functiei, pentru a nu permite ministrilor sa-si paraseasca posturile la ordine de partid.

Criza politica nu se datoreaza PSD sau fanteziilor sefului de partid Liviu Dragnea, ci sefului statului, Klaus Iohannis, care nu se face ecoul statului de drept, nepermitand disolutia guvernului prin ordine de partid. Criza este fara indoiala artificiala, un indiciu posibil si pentru artificialitatea sistemului politic sau a unor pozitii in stat.

De ce tace presedintele Klaus Iohannis? De ce numeste “criza” o artificialitate, o anormalitate la care s-a ajuns prin suprematia ordinelor de partid in raport cu legea si cu statul de drept? Toata lumea asteapta ca seful statului sa stinga imediat criza, chemandu-i pe ministri la ordine, pentru a se reintoarce la posturile de comanda, pana cand vor fi dezlegati de responsabilitati si juramant pe cale legala, nu prin ordine de partid.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: