Doua crize: Criza PSD si criza Guvernului

Pe masura ce ni se risipeste perplexitatea provocata de “nebunia” lui Liviu Dragnea si incep sa se intrevada cauzele si efectele acesteia, incepem sa distingem ca de fapt este vorba de doua crize, nu de una singura, asa cum am fost tentati sau manipulati sa credem.

„Ramane cum ne-am inteles” (dupa o idee imaginara de FP)

Prima criza este in PSD. Ea a fost declansata de alienarea grupului dominant din partid prin retragerea sprijinului politic pentru propriul guvern. O asemenea autodistrugere se intampla in cazul bolilor autoimune, in care organismul, in cazul de fata PSD, isi pierde capacitatea de a recunoaste antigenii (particulele straine, recte Liviu Dragnea) si de a-l apara de acestia cu ajutorul anticorpilor (Sorin Grindeanu, Victor Ponta etc.).

Este criza PSD, care va avea o solutie PSD, prin motiunea de cenzura, in legatura cu care sunt de remarcat doua lucruri. De facto, motiunea nu va fi parlamentara, prin neparticiparea la citirea acesteia, duminica, a PNL, USR, PMP si UDMR.

Parlamentul nu este cladirea, ci institutia, data de ansamblul elementelor si relatiilor care o compun. Deci motiunea va fi de fapt o motiune pentru PSD, nu pentru Guvern.

In absenta opozitiei, motiunea va retrograda la nivelul unui plebiscit intern al PSD. Votul poate reconfirma leadershipul de partid, implicit retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, sau, in caz contrar, va deveni un bumerang.

Tactica foarte abila de neimplicare parlamentara a opozitiei, care a subscris in corpore la apelul in acest sens al lui Traian Basescu, reactie prin care acesta a fost recunoscut ca un pater familias, urmareste accelerarea corodarii de imagine a PSD.

Parlamentarii PSD sunt lasati sa-si spele rufele murdare la locul de munca, in vazul lumii. Probabil ca urmatorul pas pe care il va face opozitia va fi pe repede inainte cu alegeri anticipate, mizand pe faptul ca luptele intestine din PSD vor fi dus destul de in jos intentiile de vot pentru acest partid, daca alegatorii vor fi chemati la urne.

A doua criza este a Guvernului, care nu este al unui partid, ci al Romaniei, asa cum este si Presedintele Romaniei. Cel putin asa spun principiile democratiei, ca un presedinte sau un guvern au suportul si programul unui partid pentru castigarea alegerilor, dar dupa etapele de partid si electorala cele doua institutii ale celei mai largi organizatii politice numite stat intra in slujba romanilor si a Romaniei.

Deasupra Presedintiei si Guvernului nu flutura steagurile de partid ale PNL si PSD, ci drapelul de stat al Romaniei. Celor care au uitat, fiind cam mult de la regimul monopartidist de pana in 1989, le reamintesc marea virtute a multipartidismului, aceea de a impiedica ca o criza de partid sa fie si o criza a statului.

Prin urmare, criza din PSD este a PSD, dar nu si a Guvernului. Guvernul, ca si Presedintia, sunt institutii ale statului de drept, care sunt organizate si functioneaza dupa legi, nu dupa ordine de partid. Desi, din pacate, criza de guvern a fost declansata prin dezertarea ministrilor, instigata de ordine de partid.

Dramatic este ca operatorie s-a dovedit semnatura de pe adeziunile de partid, nu de pe juramantul dat tarii. Dar si mai dramatic este ca presedintia, institutia statului de drept care are in fisa postului responsabilitatea de stabilitate a tarii, nu a functionat. Cel mai probabil, tot din ratiuni de partid.

Liviu Dragnea putea sa dea orice ordine ministrilor cu carnete de la partidul sau, dar Klaus Iohannis ar fi trebuit sa reactioneze imediat si ferm, sa spuna “Stop!”, institutiile ministrului si guvernului sunt ale statului de drept, se supun legilor, un guvern nu poate fi devalizat si ministrii nu pot dezerta prin ordine de partid.

Sunt doua crize, una in PSD, provocata de abuzul de partid al lui Liviu Dragnea, cealalta in Guvern, care a fost posibila datorita subuzului de stat, inactiunii lui Klaus Iohannis. “Astept ca PSD sa rezolve criza” este cel mai prost raspuns si cea mai grava deresponsabilizare din tot mandatul sefului statului. Independent de motiunea parlamentara PSD sau din PSD, presedintele Iohannis are obligatia functionala sa readuca de urgenta Guvernul Grindeanu la pozitia ex-ante.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: