In Memoriam: Helmuth Kohl, Reunificator al Europei

Incetarea din viata, la 87 de ani, a lui Helmut Kohl, care timp de 17 ani a fost cel mai longeviv si mai semnificativ cancelar ale Germaniei, intre anii 1982 și 1998, a lasat in urma sa uriasele mosteniri ale reunificarilor germana si europeana, precum si a adoptarii monedei euro.

Helmut Kohl a fost cancelar al Germaniei de Vest în intervalul 1982–1990 și al Germaniei reunificate între 1990–1998 și președinte al formațiunii de centru-dreapta Uniunea Creștin-Democrată (CDU) din 1973 până în 1998.

Helmut Kohl a fost totodata unul dintre cei doi mari reunificatori ai Europei, prin contributii politice decisive la daramarea Zidului Berlinului si sfarsitul Razboiului Rece, despre care ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, a spus in omagiul adus marelui disparut, ca acesta a fost “o personalitate excepțională care își va lăsa amprenta asupra istoriei germane, europene și a lumii.”

De asemenea, fostul lider sovietic Gorbaciov, care l-a cunoscut cel mai bine pe cancelarul Kohl, cei doi reinfratind impreuna Estul si Vestul Europei, i-a omagiat memoria si profunda personalitate prin recunostinta fata de reusita acestuia „să țină cont de interesele celorlalți și să depășească neîncrederea generală pentru a ajunge la o încredere reciprocă.”

Helmut Kohl a murit vineri dimineață în locuința sa din orașul Ludwigshafen, situat în landul german Renania-Palatinat. „Suntem îndoliați”, a reacționat, prin Twitter, Uniunea Creștin-Democrată, condusă în prezent de cancelarul Angela Merkel, care a spus ca Helmut Kohl a fost „o șansă” pentru Germania.

„Moartea lui Helmut Kohl mă îndurerează profund. Mentorul meu, prieten, esența Europei”, a transmis indurerat, prin Twitter, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Si fostul președinte american George H.W. Bush s-a declarat profund îndurerat de moartea fostului cancelar german Helmut Kohl, pe care îl consideră „unul dintre cei mai mari lideri ai Europei postbelice”.

Potrivit revistei Bild, Helmut Kohl a avut o moarte liniștită, iar soția sa, Maike Kohl-Richter, a fost alături de el în momentul decesului. Starea de sănătate a fostului lider german se deteriorase în ultimele zile. Acesta suferise o cadere in 2008, asociata unui atac cerebral, care l-au imobilizat in scaunul cu rotile.

Pentru cinstirea memoriei lui Helmuth Kohl, Comisia Europeana pregateste o mare ceremonie oficiala europeana. Deocamdată nu a fost stabilită o dată, iar ca loc de desfasurare una din variante indica sediul Parlamentului European din Strasbourg. In memoria afectiva si istorica a germanilor si europenilor Helmuth Kohl va ocupa un inconfundabil loc al onoarei si veneratiei.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: