Misterul incendiului cladirii Grenfell Tower (vestul Londrei)

Incendiul din vestul Londrei – Grenfell Tower

Cei care au vazut imaginile cu flacarile rapid mistuitoare ale imobilului din Londra, care au provocat moartea a cel putin 58 de persoane, au avut cel putin doua sentimente de déjà vu.

 

Primul, pastrat in memoria globala, a fost cel dat de evenimentul terorist din 9/11 2001, cand turnurile gemene au ars ca niste torte, in urma improscarii lor cu kerosenul din rezervoarele avioanelor care s-au spart la impactul cu ele.

 

Dezastrul atacului terorist asupra „Gemenilor” – World Trade Center

Al doilea, care a ramas pe retina colectiva, a fost un incendiu la fel de rapid si de cuprinzator al unui hotel din Dubai, in seara de revelion 2016, cand coloanele de flacari pareau sa urmeze niste trasee ca si cand ar fi fost lasate de dârele unui lichid inflamabil care ar fi fost scurs de la fereastre pe fatada.

 

Incendiu puternic la un hotel din Dubai. Bilanţ: un mort şi 14 răniţi

Desigur, nici din memoriile noastre nu se vor sterge imaginile holocaustice de la Colectiv si de la Bamboo. Intrebarea e cum de sunt posibile asemenea incendii, ca niste fulguratii, cu extensie instantanee, ca de napalm, care nu lasa nicio sansa, sau oricum sunt minime, de salvare sau de stingere.

 

Ministrul britanic al economiei a afirmat nesatisfacator ca incendiul s-ar fi datorat realizarii invelisului cladirii dintr-un material inflamabil (polietilena). Totusi, arderea are loc doar in prezenta oxigenului, iar mortarul face o izolatie anaeroba, apropiata de cea ignifuga. Si in cel mai prost caz de izolatie anaeroba sau ignifuga, ar fi existat localizari si  intarzieri ale focului. Nicidecum o accelerare, ca in situatiile unui agent incendiar care s-ar aplica direct pe fatada unei cladiri. Care sa fie misterul?

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: