Ultimul mare act politic al tranzitiei postcomuniste: Iesirea neglorioasa din istorie a unui partid cu multe victorii. O data cu PSD va disparea unicul urmas al comunismului

 

 

Va exista viata si dupa motiunea de cenzura de miercuri. Nu insa si pentru PSD. Cei mai multi parlamentari PSD nu vor vota motiunea initiata de presedintele partidului, Liviu Dragnea, impotriva Guvernului PSD Sorin Grindeanu.

Daca votul nu ar fi secret, Dragnea ar avea cel mai mare soc al vietii lui ca lider al PSD. Ar vedea cum multi dintre cei carora a fost convins ca le-a cumparat loialitatea personala cu functii in partid si in guvern isi vor asculta constiinta din ultimul ceas si nu vor vota motiunea. Numarul voturilor impotriva motiunii va fi un indiciu descriptiv pentru opozitia reala din PSD.

Motiunea nu va trece, majoritatea PSD-ALDE si opozitia – PNL, USR, PMP si UDMR – nu o vor vota, desi fiecare din motive diferite. Prin neparticiparea la dezbaterea si votarea motiunii, opozitia spera sa ingroape pana la gat PSD-ul si pe Liviu Dragnea, precum un Fat Frumos care ii taie capul Zmeului.

Cu cel mai de temut adversar astfel rapus, opozitia sau o parte din ea se si vede la Palatul Victoriei prin alegeri anticipate, despre care crede ca le va avea la degetul mic. Dar asta este socoteala de-acasa, vom vedea daca se va potrivi cu cea din targ.

Caderea motiunii va insemna caderea PSD si a lui Dagnea. PSD, care are cele mai marete victorii, intrarea in NATO si in UE, dar si cele mai multe metehne de dinainte de 1989, va sfarsi in mod neglorios, ca si predecesorul PCR, al carui unic urmas este.

Privindu-l pe Dragnea, cred, glumind putin, ca ultimului presedinte al PSD nu i-a mai ramas decat optiunea elicopterului, care sa-l ia din Kiseleff. Aceasta este soarta oricarui lider si oricarui partid care se autonomizeaza in raport cu interesele tarii, pe care le joaca la ruleta personala sau a partidului.

O data cu PSD, va disparea unicul urmas al comunismului, a carui stirpe se va stinge. Va fi ultimul mare act politic al tranzitiei postcomuniste. Vor ramane de recuperat marea masa a membrilor de partid, care au fibra sanatoasa, romaneasca, si victimele politice ale partidului si sistemului. Sarcinile recuperarii, reabilitarii si unei noi constructii politice de stanga vor reveni lui Victor Ponta si Sorin Grindeanu.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: