PNL: Strategiile de putere ale noului lider

Noul presedinte al PNL, Ludovic Orban. Foto: Eduard Enea (Adevarul)

Ludovic Orban a venit in fruntea PNL nu numai cu o noua vitalitate, ci si cu multa flexibilitate in privinta strategiilor si tacticilor de cucerire a puterii guvernamentale. Coincidenta alegerii lui Orban ca presedinte al PNL cu motiunea de cenzura a PSD impotriva propriului premier are avantajul prospetimii ideilor si al lipsei unui exercitiu de leadership uzat si patat.

Din acest punct de vedere, cel mai greu i-ar fi fost lui Orban sa se lupte cu Sorin Grindeanu ca sef al Guvernului PSD-ALDE, care are aceleasi avantaje ale inceputului, fara o istorie santajabila sau corupta de greseli, chiar daca in cele cateva luni de guvernare i s-au pus in spate cat pentru un intreg ciclu electoral. Cu Liviu Dragnea, care si-a pierdut credibilitatea la loteria propriilor ambitii, este mult mai usor. Cum s-ar spune, sortii ii zambesc lui Ludovic Orban, ca imagine politica.

Ludovic Orban a reactivat obiectivul realizarii unei majoritati parlamentare in jurul PNL. Incurajat de neasteptatele fisuri din PSD, care s-au vazut la motiune, in majoritatea diminuata de disensiunile interne, cat si de posibilitatea unor noi fisuri, fortate de PNL prin atragerea de partea sa a unor parlamentari PSD si ALDE, Orban a declarat ca va incerca sa formeze o noua majoritate parlamentara. “Discutam cu oricine, in afara de PSD”, a anuntat noul lider PNL.

Aceasta varianta a PNL de accedere la guvernare, prin racolarea de transfugi din randurile coalitiei PSD-ALDE, nu este insa una tocmai legitima. Desi nu este interzisa, imorala este in mod sigur. Folosirea in prezent a vointei si voturilor din trecut ale alegatorilor de catre un alt partid decat cel pe care cei mai multi l-au votat, fara niciun acord sau garantie ca acestea s-ar fi schimbat, este o fraudare de incredere a electoratului, care se exprima si se consfinteste numai in cadrul legal al alegerilor, la termen sau anticipate.

Aici este o mare finete de intelegere, fara de care se poate ajunge la o mare inselatorie. Celui care spune ca pentru PSD, pentru care au votat cea mai mare parte a alegatorilor, vointa lor din trecut, din 2016, nu ar mai fi valabila in prezent, in 2017, i se poate returna cu aceeasi energie, perfect anihilatoare, ca, cu atat mai mult, nici vointa alegatorilor din 2014, care l-au votat pe Klaus Iohannis, nu mai este aceeasi in 2017.

Desigur, astfel de sustineri pentru care nu exista probe si garantii, pe care le dau numai consultarea populara, sunt ipoteze sau speculatii. Dar la ipoteza se raspunde cu ipoteza si la speculatie cu speculatie, iar daca prin una din acestea se obtine „liniste” la adversari, e semn ca s-a atins punctul nevralgic.

Tocmai datorita inconsistentei si necredibiltatii unei noi majoritati obtinute prin defectare l-au determinat pe Ludovic Orban sa atace guvernarea si prin sustinerea alegerilor anticipate, despre care a declarat ca este “varianta preferata de PNL.” Toata aceasta flexibilitate de metode a noului lider al PNL are insa un punct tare. Orban nu vrea nici guvern de uniune nationala, adica cu PSD, nici guvern tehnocrat, ci numai un guvern de coalitie in care PNL sa dea premierul si sa aiba astfel controlul. Vointa de putere dominanta asupra unui posibil guvern liberal, de putere totala daca o coroboram cu detinerea de catre liberali si a pozitiei de sef al statului, ocupata de Klaus Iohannis, este pe cat de manifesta pe atat de periculoasa, judecand dupa antecedentele din istoria recenta.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: