Initiativa politica: Sursa incoltirii alternativei si progresului (analogie cu initiativa privata)

Stejar masiv: Un stejar mic, mic, dintr-o ghindă

ZeV, nu cred ca cei doi tineri politicieni, inteligenti, proactivi si creativi – Victor Ponta si Sorin Grindeanu – ar trebui sa se multumeasca cu o ciorba reincalzita sau cu strangerea unor cioburi.

Lucrurile ar trebui privite dintr-o perspectiva mai larga, prin prisma nevoii unui nou vector, capabil sa treaca de bariera, gravitationala sau sonica cum vrem sa-i spunem, care ne-a fost impusa artificial de zeii ordinii sau sistemului, al carei/carui scop este sa ne traga in jos, sa nu ne permita inaltarea.

Indiferent sau independent de ce se intampla cu cei doi monstri sacri ai tranzitiei, PSD si PNL, initiativa politica trebuie incurajata sa functioneze precum initiativa privata, din care sa incolteasca germenii alternativei, de care nu (mai) trebuie sa ducem lipsa niciodata.

Oricat am scrutat si la stanga si la dreapta, nu am reusit sa descopar, din pacate, nimic care ar putea sa ne scoata dintr-un statu quo care este pagubos prin caracterul sau limitativ, programat limitativ.

Am avea nevoie de un reactiv nou, tonic, de tip Visegrad. Ne-am cam saturat de internationationalismul si supranationalismul Occidentului, prin care ne sunt papusate toate partidele, cu precadere cele din rotativele prezidentiala si guvernamentala.

La aceasta frustrare mai veche, care nu este numai a mea, am ajuns in urma unor indelungate lecturi, analize si observatii privind istoria si prezentul dihotomiei “stanga-dreapta”, stiind bine cine se afla la celalalt capat al sforilor si ce urmaresc.

Din ea s-a nascut si una din ideile mele recente – suntem totusi un think tank -, prin care am semnalat mai degraba o posibilitate decat o oportunitate, pentru agenda de idei politice, sa fie acolo, asa, ca o idee de inventar sau de laborator.

PS/NB: In privinta noului lider al PNL, Ludovic Orban, da, il consider altceva fata de ce a fost. Buna credinta si cultura politica ma indeamna sa nu-l resping din start, ci sa-i acord obisnuita perioada de gratie a inceputului.

PPS/NB: La cat de incisiv si de hotarat se arata, Orban ar putea conduce un Guvern PNL. Cred ca s-ar putea achiesa lejer si normal la o asemenea probabilitate daca toate pozitiile ar fi repuse in joc si daca s-ar ajunge la o rocada intre PSD si PNL pe ramurile puterii executive.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: