Propunerea, desemnarea si mandatarea noului premier si guvern: Pericolul politicianist al minimalizarii sau pasarii responsabilitatii

 

Klaus Iohannis despre desemnarea premierului: O sa rezolv aceasta problema foarte repede.

Intrebat, vineri, la Bruxelles, unde s-a aflat doua zile la Consiliul European, despre cum va proceda pentru desemnarea premierului, Klaus Iohannis a raspuns: „Președintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părțile și să tragă propriile concluzii. Acelea, pe urmă, se verifică pe real în Parlament.”

Privind modalitatea de testare a majoritatii, presedintele Iohannis a mai precizat urmatoarele: ” (…) Voi desemna o persoană și acea persoană va prezenta o listă de miniștri și se va duce în fața Parlamentului. Acolo se votează, e simplu, nu e nicio complicație (…). Așa se procedează conform Constituției din România.”

„Simplitatea” si „rapiditatea” pe care seful statului le-a atribuit procedurii de desemnare a premierului atrag insa atentia asupra responsabilitatii implicate in fiecare etapa. Fara a face cuiva vreun proces de intentie, cred ar fi util sa observam ca sunt trei instante implicate, incepand cu propunerea sau propunerile Partidelor, continuand cu selectarea si nominalizarea de catre Presedinte si sfarsind cu mandatarea de catre Parlament.

Responsabilitatile implicate sunt egale. S-ar putea spune ca acestea sunt impartite si ca se regasesc deopotriva in rezultatul final, de stabilitate sau instabilitate. Dar jocul politic e joc politic. Daca s-ar putea, fiecare vrea sa castige aruncand costurile de responsabilitate asupra celuilalt. Nu e ceva nou in politica, se intampla si in politicile de partid sau interne din alte state, si in politicile externe ale statelor.

“Eu intai” sau “eu cu orice pret” este adanc implicata in logica castigului si in logica transferului de costuri. Daca propunerea de premier nu este profesionista, daca desemnarea nu este reprezentativa, ori daca parlamentul respinge mandatarea pentru a nu da castig de cauza presedintelui sau partidului, se intra intr-un cerc vicios, al unei crize politice perpetue. Solutia in acest caz este ducerea mingii la centru si reluarea jocului de la zero, pentru toate partile – partide, guvern, presedinte, parlament.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: