Sanziene/Dragaica: Ziua Universala a Iiei

Azi, de Ziua Nasterii Sf. Prooroc Ioan Botezatorul (Sanzaienele sau Dragaica), sarbatorim si Ziua Universala a Iiei. Marturisesc insa ca atunci cand am citit revista presei de dimineata, nu am inteles din titlurile care se refereau la „ie” despre ce este vorba. Citeam ba „ia”, ca verb la pers. III sing., ba „lei”, ca substantiv, ca lei, animale, sau ca lei, bani.

https://www.agerpres.ro/cultura/2017/06/24/ia-ambasador-pentru-romania-in-comuna-tulghes-se-va-infiinta-o-academie-a-iei-nimeni-nu-ne-poate-dezbraca-de-portul-nostru-12-13-08

Scrieti, mai, fratilor, Iie/iie, ca sa inteleaga lumea din prima despre ce este vorba. Este pacat sa umbrim in mod artificial aceasta sarbatoare vestimentara traditionala, care vorbeste despre originile noastre, cu o problema de grafie si de citire.

Iie vine de la una din exclamatiile romanesti, mai vechi, de uimire in fata a ceva super, frumos: I-i-e!!! (w-o-w!!!, cum exclama englezii). Probabil ca disparitia acestui amanunt din istoricul iiei s-a produs in comunismul alogen.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: