Riscuri din zona de prealarmare: Amenintarile extraregionale din vecinatate. Cazul SUA

Cand un nerezident vine la un vecin sa te spioneaze si sa te ameninte printre ulucile gardului, e un semn ca nu-ti vrea binele. Cand il vezi pe strain ca-si aduce pietre in curtea vecinului si ca isi pregateste prastiile, reaua intentie este neindoielnica. A ramane pasiv si inactiv, a nu-l lua la rost pe belicosul venetic si a nu bate obrazul vecinului, transmite un semnal fals. Tupeul unuia se simte incurajat, naivitatea celuilalt continua sa dormiteze. Nimic din ele nu aduce insa nimic bun pentru nimeni.

La fel stau lucrurile si la o scara mai mare, a geografiei politice. Vecinatatea statelor ar trebui sa functioneze ca o solidaritate regionala. Sa fie etansa fata de riscurile extra-regionale. Dar uneori este ostilizata de un tert necoregional sau neriveran in interesul acestuia. Este cazul SUA, care abuzeaza de dreptul spatiului aerian si maritim international in scopuri de spionaj si de razboi in regiuni aflate la mii de kilometri de frontierele americane. SUA si-au dobandit trista faima de a folosi vecinii unii impotriva altora si a sparge casele regionale.

Cele mai recente evenimente care au avut in centrul lor SUA in rolul de amenintare extraregionala in vecinatatea Rusiei sunt incidentul din Marea Baltica, dintre un avion de vanatoare rus SU-27 si un aparat de spionaj american de tip RC-135U, si fortarea unei decizii a autoritatilor de la Oslo de a prelungi misiunea unor trupe americane in Norvegia.

Marea Baltica si Norvegia sunt vecini ai Rusiei, in raport cu care SUA sunt un outsider, un neriveran si respectiv un necoregional. Cand aceste vecinatati sunt folosite de cineva din afara zonei in mod ostil la adresa Rusiei, Moscova nu poate ramane pasiva. Pentru a nu fi luat prin surprindere si a avea reactii situationale adecvate, orice stat include vecinatatea in zona sa de prealarmare si de presecuritate.

Pentagonul a publicat, cu intentii disculpatoare pentru sine si acuzatoare pentru rusi, fotografii cu “incidentul” din spatiul aerian baltic, dar nu a facut decat sa atraga atentia asupra rolului sau blamabil de actor neriveran care-i spioneaza din vecinatate pe riverani. Nimeni, individ sau stat, nu se lasa spionat din proximitate, spatiul apropiat de jur imprejurul fiecaruia este un spatiu de presiguranta, oricine reactioneaza. Priviti cu atentie fotografia cu asaltul puscasului in uniforma militara americana prin zapezile norvegiene. Asaltul nu este aparare. Mai departe duceti-va fiecare gandul si analiza pana la capat.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: