Si Marea Britanie se izoleaza, construind un zid pe apa: Retragerea din Convenția privind pescuitul în apropierea coastelor britanice

Influentat probabil de politica izolationista si protectionista a Guvernului american Trump, care intentioneaza sa construiasca un zid pe granita terestra de sud, intre SUA si Mexic, Guvernul britanic May i-a luat-o inainte, trecand deja la fapte. Printr-un ordin al lui May, intre britanici si europeni a fost ridicat un zid pe apa.

Michael Gove, ministrul mediului din Guvernul May, a anuntat, duminica, retragerea Marii Britanii din Convenția de la Londra privind pescuitul, “pentru a redobândi controlul exclusiv al drepturilor de pescuit în apropierea coastelor sale.” Decizia ar fi “în conformitate cu votul pentru Brexit”, potrivit oficialului britanic.

In urma acestei decizii unilaterale, pescarii britanici vor pierde ei înșiși dreptul de a lucra în proximitatea coastelor celorlalte cinci state semnatare: Franța, Belgia, Germania, Irlanda și Olanda. Dar aceasta nu este singura consecinta nefericita pentru Marea Britanie.

Guvernul conservator May, care spune sau crede despre sine ca este liberal, da cel mai prost semnal posibil pentru liberalism, circulatia libera si comertul liber. Pentru o Mare Britanie care isi inchide economia prin izolationism si protectionism, va ramane un mare secret, demn de dezlegat, sau un experiment riscant, ori esuat, modul cum va reusi sa-i convinga pe altii sa-si deschida economiile pentru a permite patrunderea libera a capitalului britanic in economiile lor.

“Pentru prima oară în 50 de ani, vom putea decide cine poate avea acces la apele noastre”, a declarat aparent triumfal Michael Gove. Este nu numai o regretabila intoarcere in trecut, la un razboi rece economic, dar si un semnal prost pentru navigatia libera din viitor. Cel putin din anumite zone maritime, cu incidente si revendicari. De exemplu, tarile riverane marilor coreene, chineze sau golfului persic ar putea decide un control mai strans asupra circulatiei din apele lor sau extins, pentru a tine amenintarile cat mai departe. Pentru Marea Britanie, „zidurile atrag ziduri” ar putea sa fie sau sa ramana o lectie neinvatata.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/07/02/brexit-marea-britanie-a-decis-retragerea-din-conventia-privind-pescuitul-in-apropierea-coastelor-sale-15-55-00

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: