Pierre Moskovici: O evaluare a social-democratiei europene. Ce-i lipseste formulei romanesti

Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice si financiare, membru al Partidului Socialist din Franta, a facut o evaluare realista a social-democratiei din Europa.

“Social-democrația în Europa este în criză. Îi lipsesc determinarea, o direcție clară și o idee. Întrebarea este: le vom putea reconstrui în doi ani?”, a punctat Moscovici intr-o declaratie in care s-a aratat interesat de candidatura pentru sefia Comisiei Europene, in 2019, pentru care Juncker a anuntat ca nu mai candideaza.

Caracterizarea este partiala si incompleta pentru social-democratia romaneasca. Partiala, deoarece, spre deosebire de socialistii francezi, perdanti ai recentelor alegeri prezidentiale si legislative, social-democratii romani au castigat alegerile parlamentare din 2016 si, in pofida unei ciudate motiuni de cenzura impotriva propriului guvern, continua sa se afle la guvernare.

Incompleta, deoarece social-democratiei romanesti ii lipseste eliberarea. Este vorba de o eliberare atat in sens spiritual, de iluminare liderologica, actuala garnitura de lideri social-democrati nemaiavand anvergura vizionara a celor din trecut, cat si in sens material, de captiva a Occidentului. PSD este un partid captiv si mimetic, ideologia si directia politica ii vin din Occident. Din punct de vedere doctrinar si ideologic, PSD pacatuieste prin inadaptarea la mediul romanesc si neputinta de a se opune tendintelor progresiste care vin din afara, care corodeaza agresiv identitatea. Altfel spus, PSD-ului ii lipseste o ancora conservatoare.

Desigur, partidele social-democrate se aseamana cu partidele socialiste, dar nu se identifica cu acestea. Nuantele sunt de pozitionare pe esichierul stangii. In plus, sunt nuante si in raport de pozitionarea geografica europeana. Ceea ce-i lipseste social-democratiei romanesti ii lipseste intregii social-democratii din Europa de Est. De fapt, este o lipsa a intregii stangi est-europene.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: