“Blasfemierea” spiritului Premiului Nobel pentru Pace: Beijingul sustine ca dezbinarea si antistatalitatea, dovedite de Liu Xiaobo, sunt surse de razboi, nu de pace

Dupa moartea, joi, a dizidentului chinez Liu Xiaobo, rapus de cancer, Beijingul a denuntat, vineri, acordarea acestuia a Premiului Nobel pentru Pace, in 2010.  

„Atribuirea premiului pentru o astfel de persoana contrazice scopul acestui premiu. Premiul Nobel pentru pace a fost blasfemiat|”, a acuzat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang. 

Reactia oficiala chineza a fost la criticile occidentale, dupa ce mai multe tari au cerut eliberarea lui Liu Xiaobo pentru a fi tratat in strainatate.

China a sugerat astfel ca dezbinarea si antistatalitatea, de care s-a facut vinovat Liu Xiaobo, sunt surse de razboi, nu de pace.

Liu, 61 de ani, a fost arestat in 2009 si condamnat la 11 ani de inchisoare pentru „incitare la subversiune impotriva puterii de stat”. Speta relanseaza vechea dilema: care “crima” este mai mare, instigarea la razboi civil sau premierea instigatorului?

PS/NB: Probabil ca raspunsul la prima mana pe care cei mai multi l-ar da ar fi: “Vezi Siria si Ucraina!”.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: