Donald Trump: Ce ascunde aparenta de “avocat” al rusilor

Presedintele SUA Donald Trump pare sa fi ajuns din nou  intre ciocan si nicovala, reprezentate de aceasta data de institutiile recuzarii si remanierii.

Trump a declarat miercuri, intr-un interviu pentru New York Times, ca nu l-ar fi numit pe Jeff Sessions secretar al Justitiei daca ar fi stiut ca acesta se va recuza in ancheta FBI privind pretinsa implicare a Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA.

Declaratia retrospectiva a lui Trump, potrivit careia ar fi facut lucrurile “diferit” in cazul unei actiuni trecute, exprima o autocritica, ori, cum spunea recent un profesor britanic in tehnici de interviu, o “virtute” pentru ca “iti recunosti greselile”.

Specialistii in manipulare considera insa acest tip de “subevaluare” la timpul trecut drept una din cele mai rafinate tehnici de influentare. Aceasta e mai degraba in deserviciul altcuiva, tintit, decat o „virtute” personala .

Intamplator sau nu, aceasta tehnica de manipulare a fost exersata recent si de Donald Trum Jr. “Probabil ca as fi facut lucrurile putin diferit”, a afirmat fiul presedintelui SUA, referindu-se la contactele sale cu cetateni rusi, de anul trecut.

Trump fiul si-a facut “autocritica” in defavoarea rusilor. La fel a facut si Sessions, care s-a recuzat “autocritic”, in martie, din ancheta FBI, dupa ce a recunoscut, la audieri, ca s-a intalnit de doua ori cu ambasadorul rus, Serghei Kisliak, anul trecut.

Spre deosebire de cei doi, “autocritica” lui Trump tatal si presedintele, prin regretul de a-l fi numit pe Session, functioneaza in favoarea aparenta a rusilor. “Aparenta” este un cuvant cheie. Donald Trump vrea doar sa ne dea impresia ca ar fi “avocatul” rusilor.

Poate parea ceva intortocheat, dar miza politica internationala pare sa merite. Aceasta constructie de semnale psihologice si perceptive manipulative nu ar fi fost posibila fara o inalta expertiza, comparabila, de pilda, cu cea a activistului politic si lingvistului evreu american Noam Chomsky, profesor emerit in lingvistica la MIT.

Cei care de dimineata pana seara se indeletnicesc cu livrarea de cuvinte in spatiul public pentru a avea mereu “dreptate” prescriu fiecare reactie publica a lui Donald Trump. Insa imaginea capului administratiei americane de “avocat” al rusilor este falsa. Rolul ei este hipnotic, de a te face sa ramai imobil si inactiv – nimeni nu-si suspicioneaza avocatul -, in timp ce aparatul de politica externa si de securitate american isi continua imperturbabil misiunile. La o recuzare, un avocat autentic ar trebui sa contrapuna o remaniere, insa in cazul lui Trump acest lucru ramane de vazut.

http://stiri.tvr.ro/trump-regreta-ca-l-a-numit-pe-jeff-sessions-in-func-ia-de-ministru-al-justi-iei_820144.html#view

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: