Strategie de iesire din izolare: Netanyahu critica de la Budapesta UE si-i opune China, Rusia si India. Pretul tribunei, sacrificarea lui George Soros

Benjamin Netanyahu / Foto: Agerpres/AP

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat in cautare de aliati, ca urmare a desolidarizarii crescande a lumii de politica de colonizare ilegala a teritoriilor palestiniene, a ales o vizita in Ungaria, pentru a-i atrage de partea sa pe liderii Europei de Est si a-i critica pe cei de la Bruxelles, care-i cer sa respecte dreptul international si la autodeterminare al palestinienilor.

Cel putin trei par sa fie elementele strategiei lui Netanyahu pentru deplasarea la Budapesta, dupa cum au fost ele decriptate de analisti internationali, in discursul public al premierului israelian, cu acest prilej. Mai précis, folosirea clasicelor parghii de recompensare si sanctionare, lauda si critica, si, la fel de clasica, arma geopolitica a dezbinarii.

Netanyahu a acuzat, miercuri, cerintele “lipsite de sens”ale Uniunii Europene fata de Israel. Institutiile europene critica in mod regulat Israelul pentru constructia de noi colonii in teritoriile palestiniene si pentru  masurile menite sa controleze ONG-urile ostile politicii administratiei de la Tel Aviv. „UE este singura asociatie de tari din lume care conditioneaza relatiile sale cu Israelul (…), in toate domenii, pe motive politice”, a sustinut Netanyahu.

Prin contrapunere, China, Rusia sau India, “nu sunt interesate de chestiuni politice”, crede seful executivului israelian. „Nu slabiti o tara occidentala care apara valorile Europei, interesele Europei si impiedica un alt aflux de migranti spre Europa. Incetati sa slabiti Israelul, sustineti Israelul”, a caracterizat Netanyahu politica guvernului sau si a facut recomandari Bruxellesului. „Europa trebuie sa decida daca vrea sa traiasca si sa prospere sau daca vrea sa se usuce si sa dispara”, a sunat, parca „selenar” catre „pamanteni”, potrivit unor observatori, mesajul lui Netanyahu pentru europeni. Mai realist, se poate aprecia ca tocmai occidentalismul obliga UE sa ia atitudine, ca si SUA de altfel pe alte segmente, ale caror parti sunt ambele, sa opreasca degradarea influentei si prestigiului Occidentului, in urma unor actiuni dezgustatoare, proprii mai degraba Orientului.

Netanyahu a laudat, in acelasi timp, la Budapesta, liderii din Europa de Est, care sustin tara sa in fata „criticilor” UE. El s-a situat pe aceleasi pozitii ideologice cu premierul ungar, Viktor Orban, privind ostilitatea fata de imigratia musulmana, apararea suveranitatii nationale si simpatia pentru presedintele american Donald Trump. Vizita lui Netanyahu in Ungaria vine intr-un climat de scandal impotriva miliardarului evreu american George Soros, acuzat de Orban ca aduce daune intereselor Ungariei, acuzatii caracterizate de sorosisti ca “antisemite”. Netanyahu l-a sustinut insa pe Orban, sacrificandu-l politic pe Soros.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-21913349-alaturi-liderii-din-europa-est-netanyahu-ataca-pentru-pozitia-lipsita-sens-fata-israel-nu-slabiti-tara-occidentala-care-impiedica-alt-aflux-migranti-spre-europa.htm

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: