Moldovenii si-a luat institutia electorala inapoi

Dupa incheierea razboiului rece, occidentalii care au napadit tarile estice s-au comportat ca invingatori si ocupanti. Prin retelele de influenta occidentale, pe care le-au reprodus, infiltrat si finantat in Est, a se vedea puzderia de asa-zise organizatii neguvernamentale, societati civile, deschise sau de socializare, ori la care au racordat Estul, aici intrand o serie de comisii sau mecanisme de verificare si control, au pus stapanire pe institutiile juridice si electorale din tarile est-europene.

 

Asa se explica turbulentele pe care le-am vazut in Romania in alegerile prezidentiale, ori in tentativele de reformare a justitiei, in care vointei si intereselor romanesti li s-au opus intotdeauna vointa si interesele occidentale. Asa se explica rezistentele de care Polonia si Ungaria se lovesc in incercarile de a-si lua tarile inapoi. Insa a-ti lua tara inapoi inseamna a-ti lua mai intai inapoi institutiile electorale si juridice. Acestia sunt pasii de inceput, fara de care orice altceva este zadarnic. Ceea ce s-a intamplat dupa 1989 cu tarile Europei de Est s-a intamplat dupa 1945 cu Germania si Japonia, tari invinse in al doilea razboi mondial carora invingatorii si ocupantii le-au impus constitutiile si sistemele politice.

Republica Moldova, atrasa mai de curand in jocul intereselor occidentale, si-a pastrat, spre deosebire de Romania, termenii de comparatie intre Est si Vest si, de aici, libertatea alternativei. Moldovenii au inceput cu primul pas, si-au luat institutia electorala inapoi, prin introducerea votului mixt. O “indrazneala” moldoveana care a provocat mare suparare in Vest. In adoptarea votului mixt, moldovenii au ignorat recomandarilor Comisiei de la Venetia, un ONG de influenta occidentala, si ale OSCE. Dar cea mai mare “dezamagire” a fost a Ambasadei SUA la Chisinau, o veleitara a guvernarii din umbra, ca toate ambasadele americane, unde li se permite. Schimbarea sistemului electoral moldovean ar “pune la indoiala”, potrivit americanilor, “obiectivul declarat al guvernarii de a asigura un viitor european democratic pentru cetatenii moldoveni.” Ambasada americană a precizat că va colabora “cu toate părţile cointeresate, inclusiv societatea civilă, pentru a transforma viitorul european in prezent” pentru Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: