Succesorul Victoriei Nuland in Departamentul de Stat: Wess Mitchell, seful singurului ONG american dedicat Europei Centrale si de Est, adept al principiilor jocului online “Battleground”

Wess Mitchell / Foto: Hotnews

Victoria Nuland, fosta asistenta in Departamentul de stat al SUA, numita de fostul presedinte Obama, le este binecunoscuta est-europenilor. In special ucrainenilor, dupa operatiunea Maidan, care a declansat razboiul civil in Ucraina, si romanilor, cu antiteza de trista faima “statul de drept se apara in strada”, de fapt o negare a statului de drept si o incercare de incendiere a stabilitatii politice a Romaniei.

Postul lui Nuland, de adjunct al secretarului de Stat pentru afaceri europene si eurasiatice, ramas liber dupa 20 ianuarie, in urma venirii la Casa Alba a lui Donald Trump, ca nou presedinte al SUA, va fi preluat de Wess Mitchell, seful singurului grup de analiza american dedicat studierii Europei Centrale si de Est. Mitchell este un adept al principiilor, probabil si al diplomatiei de acelasi tip din moment ce o evoca, din jocul video “Battleground”, lansat in 2017.

Oamenii care vad prea multe filme sau jocuri gen “Battleground” pot ajunge sa confunde uneori lumea virtuala cu lumea reala. Pentru cine nu stie care sunt regulile, evident extra-diplomatice, pentru ca “Battleground” este un joc de lupta militara, le poate afla accesand link-ul:

https://en.wikipedia.org/wiki/PlayerUnknown’s_Battlegrounds

In esenta, este vorba de actiuni ostile intr-un teritoriu strain, desfasurate de o echipa de pana la 100 de oameni, parasutati intr-un spatiu determinat, fara nimic altceva asupra lor decat imbracamintea, armele si resursele urmand sa le obtina pe cont propriu la fata locului. Angajarea individuala sau de grupuri mici de 2-4 indivizi a actiunilor de lupta aminteste de terorismul “lupilor singuratici”, evocati de Hillary Clinton, fosta secretar de stat, sau al “echipelor mortii”, formate de al-Baghdadi, seful Statului Islamic.

Cu cativa ani in urma, Wess Mitchell declara ca vede in Romania un „battleground state” intre Occident si Rusia, iar democratia de export americana de aici, tot mai mult refuzata la import de altii, va fi testata mai hard ca in alte tari. O imaginatie debordanta, ce-i drept. Nimeni nu a sesizat sau protestat ca ni se atribuia un rol fara sa fim intrebati daca il acceptam sau nu. Poate pe viitor. In acelasi siaj de antirusism, lasat de Obama in politica internationala, cu rolul personajului imaginar “baubau” cu care se sperie copiii mici, si probabil cu aceleasi metode antidemocratice de amenintare, santaj si forta, Wess Mitchell si-a expus pe larg opiniile privind pretinsul rol al Romaniei in “confruntarile” dintre tarile occidentale si Rusia si pretinsul interes al Rusiei de a “destabiliza” Romania. Un scenariu ca dintr-o minte sau manual de diplomatie de tip “Battleground”. Cu toate aceastea, ii uram bun venit pe post domnului diplomat “Battleground”, numai sa nu joace acest joc in timpul serviciului.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-21921103-cine-inlocui-victoria-nuland-departamentul-stat-wess-mitchell-seful-singurului-ong-american-dedicat-europei-centrale-est-romania-este-battleground-state-iar-democratia-testata-mai-dur-decat-alte-tari.htm

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: