Analiza politica: Omleta de evenimente

Cavalere (templier?) D’Artagnan, probabil aveti o imagine aproximativa, ori chiar va lipseste cu totul, despre ce inseamna o analiza politica, care se face pe evenimente si fapte, pentru a afla caracteristici, principii, tendinte.

Nu este deci vorba de a vorbi de rau pe cineva, ci de incercarea de a explica ceva si de a pune acel ceva pe o axa valorica, cu plus si minus.

Ca cineva are o rata mai mare sau mai mica in masa unor fenomene este deja o alta problema, care nu depinde de observator sau analist. Acesta doar inregistreaza si da o explicatie preliminara la ceea ce vede sau afla.

Numai propaganda politica se multumeste doar sa critice sau sa laude pe cineva.

In analiza politica sau politologica este imposibil sa ajungi la esenta, care se afla in profunzime, fara sa pornesti de la suprafata spre interior, incepand de la fenomene.

Este la fel ca in situatia in care nu poti face omleta fara sa spargi ouale. Evenimentele si faptele sunt materia prima pentru analiza, ca ouale pentru omleta.

Nu prea am inteles nici ce cauta cuvantul “hipster” in textul pe care ati avut amabilitatea sa mi-l adresati. E ca un ingredient nepotrivit care taie maioneza, trimitand-o direct la cos.

Intamplator stiu destule despre “modele” comportamentale, care se pregatesc in laboratoare si se lanseaza pe piata in scopuri politice nedeclarate.

Termenul de hipsterism a fost folosit pentru prima data in 1940, cand se referea la un anumit comportament, marginal socializarii, al unei comunitati afroamericane.

Ulterior, in 2000 a explodat la New York, la tineri albi cu varste intre 20-30 de ani, care au copiat comportamentul refractar, ca pe o “moda”. Hipsterismul nu este un fenomen european, chiar daca s-au facut eforturi de contaminare.

Cand vorbiti de “fundamentalism” antiamerican si antieuropean, uitati, fara indoiala o scapare involuntara, sa-l numiti si pe cel antirusesc, antichinezesc, antiislam, antiarab samd.

De acord cu pastrarea simtului critic fata de toti cei din jurul nostru. Dar si aici este o specializare. Cine vrea sa le faca pe toate, nu face de fapt nimic serios. De aceea sunt whitehouselogi, kremlinologi, sinologi etc.

Colegii mei kremlinologi isi fac treaba cu maxim de zel, va asigur. Pe ansamblu cred exista un echilibru relativ al analizelor politice si geopolitice. Cel putin asa ar trebui. Presupun ca nu doriti si aici unilateralism.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: