Dmitri Rogozin: Provocarea cea mai mare urmeaza

Romania a iesit cu bine din provocarea vicepremierului rus Dmitri Olegovici Rogozin, care a testat daca Bruxellesul & Asociatii isi respecta semnaturile de pe decizia privind sanctiunile impotriva Rusiei, printre care se afla si interzicerea survolului spatiului UE de catre oficiali rusi aflati pe o lista neagra.

Romania a interzis survolul, probandu-si astfel loialitatea de partener si aliat euroatlantic. Interdictia nu a operat insa si in cazurile Poloniei si Ungariei, care au dat verde survolului. In ciuda faptului ca se bate cu pumnul in piept in privinta apararii drepturilor est-europenilor, Visegradul a pastrat dintotdeauna o distanta aroganta si suspecta fata de Romania. Analizand mai aplicat incidentul ruso-roman, rezulta fara dubii ca acesta a fost pus la cale ca o tintire expresa a Romaniei.

Polonia si Ungaria nu au nicio treaba cu Basarabia (Transprutia), pamant istoric romanesc, rupt din Romania, si Transnistria, pamant slav. Ambele se afla geopolitic intre Rusia si Romania. Politicianul si diplomatul Rogozin, care este doctor in filosofie si a fost 3 ani ambasador al Rusiei la NATO, pe care o cunoaste ca pe buzunarele proprii, nu este prost deloc, provocarea lui antiromaneasca a avut o logica.

“Daca voi survola spatiul romanesc, SUA vor deveni indiferente fata de visul de unire al romanilor si, atunci, adio unirii moldo-romane si bun venit unirii moldo-ruse”, a fost cel mai probabil calculul intelighentiei oficialului rus. Calculul s-a dovedit gresit nu numai in privinta survolului, ci, din punctul meu de vedere, si in privinta americanilor, care nu pot fi suspectati ca nutresc vreo afinitate fata de visul reintregirii romanilor.

SUA, spun cei care au cotrobait prin secretele istoriei, in general nu dezvolta o empatie pentru nimeni, sunt interesate exclusiv de soarta lor. Radacina acestui egoism fara limite ar fi, potrivit acelorasi surse, intr-o conceptie foarte dezavuata international. Unipolarismul este o tentatie cinica si nedomolita, de pe urma careia au tras si vor trage mereu ponoase, potrivit careia doar SUA trebuie sa fie unita si intarita, toti ceilalti trebuie dezbinati si slabiti (v. Iugoslavia, Irak, Siria etc.).

Insa cea mai mare provocare cu miros de balalaika si kazaciok nu a trecut, urmeaza sa vina. Rogozin, caruia ii plac vinurile moldovenesti, cu deosebire cele de Cricova si de Purcari, a anuntat ca se va intalni cu Dodon in Iran, la investirea presedintelui Rohani, unde va urmari sa obtina “garantii”. Dupa toate indiciile si unele informatii, Rogozin ii va cere lui Dodon sa adopte fara intarziere legile antiunioniste, scoaterea in afara legii a partidelor si organizatiilor obstesti unioniste, care ar atenta la statalitatea Republicii Moldova.

Asa-zisa referire a legislatiei antiunioniste la toti, care se vehiculeaza propagandistic si manipulatoriu, adica si la cei care vor unirea cu România, şi la cei care vor unirea cu Rusia, este doar un carlig, o capcana. O data permisa vanatoarea de vrajitoare, Rusia va pompa Chisinaului resurse cu care sa faca “curatenie”, ceea ce va echivala cu inceputul instalarii insidioase a unei sfere de influenta. Contracararea ar putea veni, decisiv si definitiv, doar din partea unirii cu tara mama, dupa modelul reunificarii germane.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: