Partidele bicolore

Pentru a mai scapa de canicula, va invit sa facem cateva exercitii. De reflectie. Vi se pare ca sintagma “partide bicolore” suna ciudat? Probabil  ca da, asa cum mi s-a parut si mie, obsedat de uni-ul cromatic al partidelor.  O obsesie  care nu-mi apartine si nu va apartine. Ea ne-a fost indusa de mediul politic in care ne-am nascut si am crescut.  Probabil nu ne-ar fi deranjat, daca nu am fi observat ca ne dezbina si ne face dusmani.

Daca acest  monocromism vi se pare exclusivist si intolerant, in ciuda rogvaivului, nu va inselati.  Dar este, oare, preluarea necritica a ceea ce ti  se sugereaza un semn de inteligenta? Sau o cale spre progres? Cu siguranta, NU, ne  spune si Einstein, intr-un memorabil indemn spre o nesfarsita regandire si reevaluare.

De  fapt, un partid bicolor,  rosu-galben, inregistrat la tribunal ca alianta, a fost  USL. Chiar daca  uniunea social-liberala s-a destramat,  sub presiunile stangii si dreptei,  semnalul  de echilibru intre cele doua parti ale unui esichier politic nu a ramas neobservat.

Pozitionarea politica de centru , care nu este nici de stanga, nici de dreapta, sau este in acelasi timp si una si alta, are, in afara de precedentul  romanesc USL,  o noua infatisare,  frantuzeasca, mai precist macronista,  sub forma bicolora alb-negru a EM / REM.

Nu cunosc semnificatia alb-negrului macronist,  probabil sintetizeaza yin si yangul, ori poate, in cazul albului,  imaculata anticoruptie. In cazul partidului de centru Pro Romania (PPR),  mi-as dori  un partid bicolor alb-albastru, care sa adauge imaculatei seninul  tolerantei si pacifismului. Ori, poate la fel de bine, un centrism bicolor care sa preia primele doua culori din Tricolor, albastru si galben, seninul si bogatia acestei tari,  rosul  sacrificial pentru tara fiind deopotriva al tuturor.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: