Probabilitatea destabilizarii Peninsulei Coreene dupa scenariul destabilizarii Orientului Mijlociu: SUA, mai japoneze decat Japonia? “Apararea preventiva” nord-coreeana vs “atacul preventiv” american. Sanctiunile anti-nord-coreene, atac pe securitatea alimentara si civila

In timp ce Coreea de Nord a condamnat ca o “incalcare” a suveranitatii sale adoptarea de catre ONU a sanctiunilor impotriva sa, ca reactie la programele nucleare si balistice nord-coreene, iar Rusia a declarat ca escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreeană determinată de exerciţiile militare americane este inadmisibilă, SUA au exultat, atribuindu-si sanctionarea regimului de la Phenian ca o “victorie” proprie. Secretarul de stat american Rex Tillerson a supralicitat inasprirea sanctiunilor in contul comunitatii internationale, despre care a spus ca este unita pentru a dezarma Coreea de Nord.

Mai mult, pentru a nu lasa evenimentul sa se raceasca, SUA au convocat la Washington o reuniune la varf diplomatica si militara americano-japoneza, cu scopurile declarate de “coordonare a răspunsurilor la evoluțiile de securitate la nivel regional și pe întărirea cooperării lor bilaterale în materie de securitate și apărare” si al aplecarii asupra „evoluției constante a prezenței militare americane în Japonia”. Tot in marja concesiei pe care SUA au smuls-o Rusiei si Chinei de a nu-si opune veto-urile noilor sanctiuni cu care a fost pedepsita Coreea de Nord, care au fost adoptate in unanimitate, Casa Alba a reluat amenintarea privind posibilitatea de a lansa un “razboi preventiv”, care să împiedice Phenianul să ameninţe nuclear SUA.

Insa deja se anticipeaza ca repetarea scenariului de interventie in Irak din 2003, cand era vorba de arme biologice, nu va fi privita unanim ca legitima. Nord-coreenii au amenintat ca daca vor fi atacati de americani le vor administra o lectie nucleara severa, avertizandu-i ca oceanul care ii desparte nu ii va apara.

Analizele si interpretarile au intrat si pe o alta pista, sub impactul comemorarii de catre Japonia, duminica, a 72 de ani de la primul bombardament atomic din istorie. Noul curent de opinie sustine ca daca Japonia ar fi avut arme nucleare, in 1945, nu ar fi fost victima atacului atomic al SUA. Prin inarmarea nucleara si balistica, Coreea de Nord nu ar face, prin urmare, decat sa opuna o “aparare preventiva” unui “razboi preventiv” al SUA. Un alt grup de opinii, in dizidenta fata de sanctiunile anti-nord-coreene, sustine ca acestea sunt unilaterale, prin nesanctionarea si a SUA pentru continuarea testelor antibalistice si amenintarilor la adresa stabilitatii si securitatii Peninsulei Coreene. 

In fine, potrivit unor consideratiuni civile, umanitare si de drept international, sanctiunile anti-nord-coreene exced securitatea militara, tintind securitatea alimentara si civila. Remarcabila este si o idée noua, care probabil va fi propusa pentru agenda discutiilor viitoare, daca nu cumva amenintarea cu “razboaie preventive” are la baza asimetria si dezechilibrul neconventionale de securitate, special hipertrofiate pentru a sluji “razboaielor preventive”, dar care pot naste monstrii terorii, si care ar trebui sa fie, in acest sens, responsabilitatea comunitatii internationale. 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: