Dodon ameninta idealul Reunificarii cu clestele transnistrean-gagauzian. SUA, impasibile (si complice?) la perspectiva integrarii Moldovei in UEE

Strategia preşedintelui moldovean, Igor Dodon, de a se opune idealului reunificarii celor doua state romane prin agitarea fortelor separatiste proruse din Republica Moldova, a capatat o noua confirmare la sfarsitul saptamanii trecute. Aflat intr-o vizita la Comrat, capitala regiunii separatisete moldovene Gagauzia, Dodon i-a indemnat pe gagauzi, etnici turci, vorbitori de limba rusa si trecuti la religia crestina ortodoxa, sa lupte impotriva desfiintarii artificialei statalitati moldovene.

„Nu avem altă opţiune decât să stăm împreună, iar împreună vom lupta dur împotriva celor care vor să distrugă statalitatea Republicii Moldova”, a declarat preşedintele prorus, adresându-se unei mulţimi care asista la un concert, referindu-se la unirea cu România. Gagauzii prorusi l-au votat anul trecut masiv pe Dodon. La eveniment au participat liderii regiunii autonome Gagauzia, alaturi de care au fost ambasadorii Rusiei şi Turciei la Chişinău, un semnal deloc linistitor pentru reintoarcerea Moldovei la patria mama, Romania, si, prin Romania, in Europa.

Constient de slabiciunile falimentare ale statalitatii moldovene, Dodon a subliniat ca Moldova nu poate supravietui de una singura. Dar el a indicat drept cale de supravietuire “un parteneriat strategic cu Rusia.” Jocul geopolitic al SUA, care nu vrea Moldova nici cu Romania, nici cu Rusia, ci doar pentru sine, este unul implicit incurajator pentru fortele proruse, cu final previzibil. Dodon a acuzat Casa Alba, la începutul lui 2016, că exercită presiuni în vederea „teribilului scenariu” al unirii Republicii Moldova cu România. Din acest motiv, el a îndemnat Chişinăul să se întoarcă „înapoi în URSS” prin intrarea în Uniunea Economică Eurasiatică. Ambasada Statelor Unite la Chişinău i-a răpuns catalogând această acuzaţie „categoric falsă”. Probabil ca pentru Romania se deschide optiunea unei revizuiri de strategie.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: