“Monumentalistii”, insurgenti ai barbariei: Crima impotriva istoriei, o noua speta. Distrugerea monumentelor istorice leaga rasistii americani de teroristii geopolitici

Cine a avut naivitatea sa creada ca civilizatia este o lupta pentru totdeauna castigata impotriva barbariei are din ce in ce mai multe prilejuri dramatice sa se trezeasca la realitate. Mastile barbariei cu fata umana au inceput sa cada unele dupa altele.

Dreptul international se confrunta cu crima impotriva istoriei, o provocare noua, care probabil il va obliga sa se rescrie, sub impactul distrugerilor barbare ale statuilor si monumentelor istorice.

O coincidenta aparent bizara este ca “monumentalistii”, noii insurgenti ai barbariei, au un camp tactic comun, care cuprinde SUA si Orientul Mijlociu. Ca in anchetele judiciare, in care o proba materiala il leaga pe criminal de crima, distrugerea monumentelor istorice ii leaga pe rasistii americani de teroristii geopolitici.  

Ce sunt teroristii geopolitici? Faptic, razboaiele preventive americane au fost razboaie geopolitice. Tot un fapt este ca terorismul a aparut ca o consecinta si un scop geopolitice ale razboaielor geopolitice americane. Prin urmare, ar fi mai corect sa vorbim de terorismul geopolitic, decat de terorismul “islamic”.

Denumirea de terorism “islamic” este si nedreapta. Ea este fortata prin  indicii interesat politizate, susceptibile de plantare si camuflare. Insa indiciile nu sunt fapte, deci nu pot fi folosite pentru o generalizare. Plecand de la definitia lui Clausewitz despre politica si razboi si de la faptul ca terorismul din Orientul Mijlociu a imbracat forma unui razboi geopolitic, am putea defini terorismul ca o continuare a politicii cu alte mijloace. Este o adaptare pe care o sustin.    

Distrugerilor teroriste ale unor monumente istorice din Orientul Mijlociu, o suita din care amintesc monumentele orasului antic Palmira din Siria, Marea Moschee din Samara in Irak, Marea Moschee din Alep in Siria, Nimrud in Irak, statuile lui Buddha in Afganistan etc, li se adauga vandalizarile rasiste recente din SUA.

Insurgenta barbariei “monumentalistilor” americani a fost amorsata in timpul mandatelor afroamericanului Barack Obama la Casa Alba. Ea a explodat si isi continua seria de explozii intr-un mediu politic stimulat de inactiunea presedintelui in exercitiu, Donald Trump, care in interior pozeaza ca democrat neputincios, iar in exterior se manifesta efectiv ca un dictator international.

La Charlottesville, in Virginia, au avut loc violente provocate de manifestatii si contramanifestatii privind daramarea unei statui a generalului confederat Robert E. Lee. Autoritatile locale au preluat semnalul rasist obamist, intentionand sa distruga memoria acestui general, comandant al trupelor Confederației secesioniste din sudul Statelor Unite în războiul civil din 1861-1865. Reusita acestei actiuni va echivala cu o falsificare a istoriei. Va fi si un prost semnal politic pentru generalii americani, de neincredere in politica, care ii trimite sa lupte prin diverse teatre din lume, dar care poate face ca linia dintre erou si dusman sa fie usor de trecut, dupa cum bate vantul. Scoaterea lui Lee din istorie a inceput deja, prin acoperirea sugestiva a statuii sale cu prelate negre.

Un alt monument, vechi de 225 de ani, din SUA, ce il comemoreaza pe Cristofor Columb, a fost vandalizat, luni, cu aceeasi motivatie rasista. Un clip video arata cum monumentul e lovit cu barosul, iar o voce spune ca exploratorul spaniol este vinovat de „sclavagism” si „exploatare capitalista”. In film se vede cum doi indivizi atarna pe monument o pancarta cu mesajul: „Viitorul este al justitiei rasiale si economice.” Unul dintre cei doi vandali are o pancarta pe care scrie: “Rasism: Darama-l”. 

La Houston, a avut loc un alt caz din aria demolarilor statuilor unor personalități, devenite brusc tinte, ca la o comanda politica. El se refera la tentativa unui progresist de comitere a unui act terorist. Un tânăr a fost prins și arestat după ce a încercat să pună o bombă la soclul unui monument confederat. Insa autorul a fost arestat pentru alte acuzații decât cea de terorism, desi actul sau era clar terorist, iar Patriot Act obliga la o astfel de inculpare.

Ascunderea actelor teroriste americane de pe teritoriul SUA, care invariabil sunt indulcite politic prin incadrarea lor la violenta civila, a intrat de mult in atentia opiniei publice internationale. Explicatia cea mai probabila a acestei manevre politice de opacizare este ca se incearca evitarea stabilirii unei legaturi cauzale intre rasism si terorism.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: