Majoritatea, subminata de nemultumiri: “Sistemul integrat de comunicare” Psd – Alde – Guvern – Parlament, viraj spre “politically correct”?

Cu greu mi-as fi putut imagina ca ALDE si-ar fi putut alege un moment mai prost ca cel de fata pentru a-si agita identitatea si nemultumirile privind interrelationarea si comunicarea in coalitia majoritara si de guvernare.

Totusi, ALDE a facut-o, pe trei voci deodata, ale presedintelui partidului, Calin Popescu Tariceanu, ministrului de Externe, Teodor Melescanu si  europarlamentarului Norica Nicolai, la o reuniune a liderilor formatiunii, vineri si sambata, la Mamaia, la care a participat si presedintele PSD, Liviu Dragnea.  

Cu doua guverne in opt luni, coalitia majoritara de guvernare PSD-ALDE deja nu are o nota prea buna la capitolele coeziune si functionare. In privinta schimbarii Guvernului Grindeanu mai treaca mearga, avand in vedere exigentele si adaptarile cu care a fost motivata, cat si consensul dintre pesedisti si aldisti.

Nu este insa un semna de sanatate si longevitate a majoritatii PSD-ALDE, cand atentia politica si publica este atrasa de nemultumiri izbucnite tam nesam in sanul coalitiei, pe probleme de comunicare si colaborare pe toate palierele, intre cele doua partide, intre ministrii si secretarii lor de stat si intre grupurile lor parlamentare.

Suspiciunile ca ceva a inceput sa nu mai fie in regula in interiorul majoritatii PSD-ALDE sunt intarite si de faptul ca aspectele de vizibilitate, influenta si ierarhie, care tin de proportionalitatea si algoritmul electorale si parlamentare, au fost decise in protocolul coalitiei. Revenirea asupra lui ar putea ascunde o pretentie de rescriere.     

Cat priveste pozitiile si relatiile din guvern, implicit comunicarea, referitoare la ministri si secretari de stat, acestea sunt stabilite prin organigrama si fisele de post. Dar, privind mai spre Vest, renegocierea nu ar trebui sa ne surprinda.

Pe de alta parte, realizarea unui “sistem integrat de comunicare PSD – ALDE – Guvern – Parlament”, convenit de Liviu Dragnea si liderii ALDE pentru stingerea acestor nemultumiri, nejustificate si riscante in opinia mea, este un stimul spre comunicarea “politically correct”, cu toate neajunsurile cunoscute, precum inhibitiile de exprimare si tangentarea solutiilor de fond. Masificarea va face comunicarea greoaie, intarzietoare si, posibil, cu interferente pe specificitati incompatibile. Din prima zi a noii sesiuni parlamentare, pentru majoritatea PSD-ALDE se anunta zile grele: subminare, fractionism, motiune de cenzura anuntata pe justitie sau economie, opozitie largita si restructurata.      

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: