O scrisoare politica recomandata: Dati-i la dracu’ pe toti Trotki aia, care s-au cuibarit acolo!

Stimate Mircea Popescu,

Cum la Dumneavoastra este inca devreme, incep prin a va spune Buna Dimineata! Referitor la fondul reactiei Dumneavoastra, cred ca sunteti de acord ca importanta in primul rand este libera exprimare. Restul, ca cineva este sau nu de acord cu o idée sau alta, este o chestiune secundara. In tara in care traiti, nimic nu este mai de pret ca libertatea cuvantului. Stiti cum spuneau latinii, Audiatur et altera pars, iar cultura politica americana a beneficiat din plin de culturile greaca si romana, devenite, azi, fundamente europene.

Nu protestati cu obisnuita aroganta politica americana, nascuta probabil din nu stiu ce complex psiho-politic. Ganditi-va la cateva exemple notabile, ca venerabilul politician Henry Kissinger, politicianul si politologul Zbigniew Brzezinski sau la actualul presedinte Donald Trump, german dupa tata si scotian dupa mama, deci cu adanci radacini europene, care s-au adapat cu sete adeneica din izvoarele etosului batranului continent. Ca uneori aceasta cultura ne este intoarsa prin acte ostile, mai mult sau mai putin vizibile, este o alta problema. Nu tocmai play.         

Reactia la ideile mele, care indeamna la a vedea si situatia celeilalte parti, este disproportionata excesiv. Nu tineti cont decat de ceea ce vi se spune sau auziti in jur. Ori, dintr-un mediu suprasaturat cu aceleasi imbatranite clisee politice si etnostereotipuri, sunt sanse minime de a iesi din cerc si de a vedea mai departe. Pericolul este de a trai intr-o lume fictiva sau contrafacuta, dati-i la dracu pe toti Trotki aia care s-au cuibarit acolo. Remediul este infuzia cu idei proaspete, cat mai diverse, prizarea noilor realitati, ale unei Lumi intr-o alerta si profunda schimbare. Nu exista lanturi care sa nu poata fi sfaramate, care sa tina Lumea la nesfarsit inlantuita.

Ma tem ca nu ati inteles sau nu ati vrut sa intelegeti articolul meu despre sanctiunile cu care este lovita economia globala, azi o economie, maine alta, in particular cea nord-coreeana. Sanctiunile sunt o continuare unilaterala a razboaielor preventive cu mijloace economice. Deci, produc pagube economiei globale si lovesc in nivelurile de trai ale popoarelor, in bunastarea noastra, a tuturor. In conexiunea universala toti suntem legati de toti, loviturile si ranile provocate unui popor sunt vanatai si rani pe corpul Lumii, care ne dor pe noi toti.

Daca sunteti de buna credinta, cu siguranta ma veti intelege mai bine din urmatoarele trei argumente, pe care le adaug la cele din articol si vi le aduc in atentie. In primul rand, nu exista un precedent istoric nord-coreean de folosire a armei nucleare. Coreea de Nord nu are nici macar o ideologie globala, de genul “exceptionalismului” sau “conflictualismului”, rasarite din pamantul SUA, cu care sa pretinda dominatia globala, sa ameninte sau sa intimideze.

In al doilea rand, din punct de vedere al iminentei, este limpede ca pentru nord-coreeni strigatul “Trump ante portas” exprima o realitate grosiera, fortele SUA fiind in proximitatea frontierelor Coreei de Nord si in regiunea peninsulara coreeana. Comparativ, strigatul “Kim ante portas” al lui Nikki Haley la ONU, este penibil, de opereta, o fictiune. Nikki este pe o scena, unde face spectacol, sa impresioneze publicul. Tipetele ei nu trebuie ignorate, ci moderate de invitatia de a reveni la calm si la realitate. Altfel, exista riscul unui spectacol de bunker, after day, cu un mosneag si un grasan in ultima lor piesa, “Am fost pana ieri presedinti”.

In al treilea rand, un argument de ordin fizic. Amenintarile politice sau civile, oricat ar fi de grave sau de spurcate, nu lezeaza fizic, nu lovesc in integrtitate. Sanctiunile economice asupra unei tari, in schimb, a caror sursa politica este externa, provoaca pierderi in termeni fizici, in baza alimentara, de subzistenta a tarii respective, si in baza demografica, in populatie, prin boli si pierderi de vieti omenesti. Practic, se poate ajunge la un genocid prin privarea de hrana sau restrangerea drastica a surselor de hrana. O asemenea crima in masa, dictate politic, este de condamnat ferm si neintarziat, iar razboiul economic preventiv trebuie respins cu energie, ca un fapt abominabil, pentru care nu poate exista si nu poate fi acceptata nicio scuza, niciun motv. Recapitulativ, precedenta, iminenta si fizica, plus moralitatea si legalitatea de care am vorbit in scrisoarea trecuta, ar trebui sa ne faca sa fim cu capul pe umeri.

https://adriannastase.ro/2017/09/10/prezentarea-volumului-descriptio-bessarabiae-la-fundatia-titulescu/comment-page-1/

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: