Un pas istoric in afirmarea unicitatii securitatii mondiale si depasirea divizarii antagonice NATO – Rusia: Ankara cumpara sisteme de aparare antiaeriana rusesti S-400. Securitate 360°

Este absolut original si remarcabil gestul Turciei de a achiziționa din Rusia sisteme de apărare antiaeriană S-400. Acest act politico-militar al Turciei, recunoscut de aliati  (Franta, dar nu numai) ca tinand de o “alegere suverana”, are o valoare simbolica pentru respingerea razboiului rece si dezescaladarea tensiunilor dintre NATO si Rusia.

Turcia, a doua cea mai mare forta militara din Alianta Nord-Atlantica, s-a confruntat in ultimii ani, ca si multe alte tari din regiunile mijlociu-orientala, nord – africana, euro – atlantica, euro –asiatica, cu multe atacuri teroriste asupra populatiei civile si provocari militare la adresa securitatii nationale.

Controlul si stabilitatea mediilor de securitate ar fi fost incomparabil mai mari daca ele ar fi beneficiat de cooperarea dintre NATO si Rusia si, in general, dintre Vest si Est. Faptul ca riscurile de securitate sunt comune si fara frontiere in lumea globalizata de azi, demonstreaza ca securitatea mondiala este unica si indivizibila.

Asupra acestui aspect atrage atentia si pasul Turciei spre Rusia, care ar putea deveni antrenant pentru alte tari. Riscurile globale cer aliante globale, securitatea omnidirectionala reclama aliante omnidirectionale. Continuand sa-si indeplineasca obligatiile de securitate fata de Vest si NATO, Turcia isi securizeaza in acelasi timp spatele, expunerea spre Est, inchizand astfel cercul, prin semnale amiabile spre Rusia, inclusive prin achizitionarea de armament performant rusesc.

“Rusia nu este un inamic pentru NATO, cooperarea lor trebuie reluata, un nou razboi rece global este un drum infundat, readucerea lui la scara locala sau bilaterala este perdanta si un nonsens”, in aceasta cheie lucida poate fi citit mesajul relansarii de catre Turcia a relatiilor de securitate si aparare cu Rusia. Securitate in 360°.   

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: